Σήμερα συναντιέται ο Τραμπ με τις πετρελαϊκές – Άγνωστο αν υπάρχουν τα φόντα για διεθνή συμφωνία ή αν πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τους επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών πετρελαϊκών, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας άνευ προηγουμένου συμφωνίας με τη Ρωσία και τη Σ. Αραβία για δραστικό περιορισμό της παραγωγής αργού.

Την ίδια στιγμή, τις αμφιβολίες τους εκφράζουν επιφανή στελέχη της αγοράς πετρελαίου για το κατά πόσο είναι εφικτή μια τέτοια συμφωνία, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για κίνηση απελπισίας του Τραμπ με στόχο μονάχα τη βραχυπρόθεσμη στήριξη της τιμής.

Σημειώνεται ότι χθες ο Τραμπ δήλωσε πως έχει έρθει σε επαφή με τη Μόσχα και το Ριάντ για μια μείωση 10 εκατ. βαρελιών στην παραγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν μια απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά 20%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, υπάρχει η προθυμία από μέρος της αμερικανικής αγοράς για συμμετοχή σε μια τέτοια πρωτοβουλία, με τον ρυθμιστή στο Τέξας και ορισμένες εταιρείες να δηλώνουν θετικοί. Για αυτό το λόγο και έχει ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση.

Από την άλλη, η Μόσχα αρνήθηκε χθες ότι έχει συναινέσει σε μείωση της παραγωγής της και τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η Σ. Αραβία και η Ρωσία έχουν συμφέρον να προβούν σε μια τέτοια κίνηση προτού πετύχουν τον βασικό τους στόχο που είναι η διάβρωση της αμερικανικής παραγωγής. Άλλωστε, η συμφωνία ΟΠΕΚ+ αποδείχτηκε δύσκολη να επιτευχθεί, πόσο μάλλον μια ακόμα ευρύτερη σύγκλιση που να περιλαμβάνει και τους Αμερικανούς.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι από τις αρχές Απριλίου η Σ. Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή της κατά 2,5 εκατ. βαρέλια στο μέγιστο επίπεδο και οι αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορεί να τη διατηρήσει εκεί μονάχα για ένα διάστημα. Πιθανότατα, το διάστημα αυτό θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πότε θα είναι έτοιμη να δεχτεί μια συμφωνία περιορισμού.

(energypress)