ΙΕΑ: Σοκ δίχως προηγούμενο για την βιομηχανία πετρελαίου λόγω κορωνοϊού

Η τιμή του πετρελαίου στα 25 δολ./βαρέλι, θα δημιουργήσει αδυναμία σε ορισμένους διεθνείς παραγωγούς.

O κόσμος του πετρελαίου έχει βιώσει αλλεπάλληλα σοκ, αλλά σαν αυτό που συμβαίνει το τρέχον διάστημα, λόγω του κορωνοϊού δεν έχει ξαναυπάρξει.

«Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού του πετρελαίου και θα κυμανθούν και σε άλλα μέρη του ενεργειακού τομέα» εξηγεί ο ο IEA.

Περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που εξάγονται παγκοσμίως καθημερινά, δεν προσελκύουν αρκετές υψηλές τιμές για να αντισταθμίσουν τη δαπάνη της απόσυρσης από το πεδίο παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων.

Ο IEA είπε ότι ορισμένοι παραγωγοί πετρελαίου μπορούν να συνεχίσουν να αντλούν πετρέλαιο ακόμη και αν χάνουν χρήματα καθώς:

1.Tο κόστος διακοπής της παραγωγής είναι υψηλότερο και πιο δαπανηρό σε σύγκριση με το «τώρα»
2. Aναμένουν μεγάλο κύμα απόσυρσης από τους ασθενέστερους αντιπάλους

Η απάντηση των παραγωγών

Οι παραγωγοί πετρελαίου απάντησαν στην κρίση της αγοράς προτείνοντας σημαντικές μειώσεις στους τρέχοντες προϋπολογισμούς για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, οι περικοπές αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλές μεταξύ ορισμένων ανεξάρτητων αμερικανικών εταιρειών και παραγωγών σχιστολιθικού. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς αντιμετώπιζαν ήδη έντονες απαιτήσεις επενδυτών για την ενίσχυση των επιχειρηματικών μοντέλων και την τόνωση των ταμειακών ροών πριν από την πρόσφατη συντριβή της αγοράς.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου στα 25 δολ./βαρέλι, θα δημιουργήσει αδυναμία σε ορισμένους διεθνείς παραγωγούς φυσικού αερίου για να πληρώσουν το λειτουργικό τους κόστος, ενώ και η αδύναμη spot αγορά δεν θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση, καταλήγει ο IEA.

www.worldenergynews.gr