Κοινωνικός Τουρισμός 2022 συνταξιούχοι: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Στιγμιότυπα ζέστης στον Πειραιά, Τετάρτη 25 Μαϊου 2022 (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/ EUROKINISSI)

Κοινωνικός Τουρισμός 2022 συνταξιούχοι: Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr

Παράταση έως και σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου και ώρα 23.59 δόθηκε στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (π. ΟΑΕΕ) του e-ΕΦΚΑ. Δικαιούχοι του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) είναι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ-τέως ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά, ύψους 1 ευρώ, για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022 (παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010). Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr.
Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών και οικογενειακών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση, ενώ πάροχοι που έχουν υποβάλει αίτηση και για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2022-2023 στην οποία έχουν ήδη επισυνάψει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, αρκεί να υποβάλουν μια απλή αίτηση και σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.
Μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, καταβάλλοντας μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Ειδικά για καταλύματα στις νήσους Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις και στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της νήσου Σάμου έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%.

Και στο νέο πρόγραμμα ισχύουν αυξημένες τιμές επιδότησης, οι οποίες αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, για τον μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.