Από τον Ιανουάριο 2021 οι πρώτες έρευνες στα μπλοκ της Κρήτης από Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ

Σύμφωνα με ενημέρωση της κοινοπραξίας στην Περιφέρεια Κρήτης, οι γεωφυσικές μελέτες προγραμματίζονται τους πρώτους δύο μήνες του επόμενου έτους Το διάστημα Ιανουαρίου– Φεβρουαρίου 2021 προβλέπεται να αρχίσουν από την ανάδοχο κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ οι μελέτες στις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως ενημέρωσαν στελέχη των τριών εταιρειών εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια, η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (16/9) μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα στελέχη της κοινοπραξίας να σημειώνουν πως οι γεωφυσικές έρευνες στα δύο μπλοκ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν τους πρώτους δύο μήνες του επόμενου έτους. Η χειμερινή περίοδος θεωρείται προτιμότερη για τη διεξαγωγή των ερευνών, διότι επηρεάζονται λιγότερο τα θαλάσσια θηλαστικά, ως προς τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Καλογερής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.

Άμεσα η δημιουργία του Παρατηρητηρίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, στην ενημερωτική συνάντηση οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών παρουσίασαν επίσης τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες κατά τη διετία 2019-2020, οι οποίες κινήθηκαν σε δύο άξονες: στη συμμετοχή της κοινωνίας και των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και στις περιβαλλοντικές μελέτες για τη φάση των ερευνών. Πιο συγκεκριμένα, διενεργήθηκε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, στο οποίο οι πολίτες εξέφρασαν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τις προσδοκίες τους από το πρόγραμμα.

Ως προς τις περιβαλλοντικές μελέτες, μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπονήθηκε μια Βασική Περιβαλλοντική Αναφορά και ακολούθησε Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης, που έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Πριν από την έναρξη των ερευνών θα έχει εκπονηθεί Διαχειριστικό Σχέδιο Περιβάλλοντος, το οποίο θα αφορά στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, στην παρακολούθηση, στη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων και στους ελέγχους εφαρμογής και απόδοσης των μέτρων.

Παράλληλα, αναμένεται άμεσα η έκδοση της υπουργικής απόφασης δημιουργίας του «Περιφερειακού Παρατηρητηρίου της Κρήτης για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια της Έρευνας και της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων». Όπως προβλέπεται από τον νόμο, το Παρατηρητήριο θα έχει τις αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, της παρακολούθησης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του προγράμματος, των επιπτώσεών του στην κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και της ενημέρωσης των φορέων της διοίκησης και των τοπικών κοινοτήτων. «Στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου, η Περιφέρεια θα συνεργαστεί στενά και με τα τοπικά ερευνητικά ιδρύματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και θα έχει στόχο τη σφαιρική και υπεύθυνη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ελπιδοφόρος «στόχος»

Τα δύο θαλάσσια μπλοκ («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης») έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία μέσα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2017, έπειτα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες. Στην κοινοπραξία οι Total και ExxonMobil συμμετέχουν με 40% έκαστη, ενώ τα ΕΛΠΕ με 20%. Παράλληλα, ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός κατέχει τον ρόλο του operator και στις δύο παραχωρήσεις.

Οι προς έρευνα περιοχές ανοικτά της Κρήτης καταλαμβάνουν συνολική έκταση περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι συμβάσεις παραχώρησής τους κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις συμβάσεις, η ερευνητική φάση θα διαρκέσει 8 χρόνια και χωρίζεται σε τρία στάδια, στο τελευταίο από τα οποία προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Στο πρώτο στάδιο προβλέπονται γεωφυσικές μελέτες καθώς και η πρόσκτηση 3250 χλμ. δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα δύο θαλάσσια μπλοκ.

Θα ακολουθήσει η πρόσκτηση τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, ενώ κατά την τρίτη φάση προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού). Για την ερευνητική φάση, τα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus), καθώς και σε 2,5 εκατ. ευρώ ως στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees).

Η περιοχή ανοικτά της Κρήτης θεωρείται ένας αρκετά ελπιδοφόρος «στόχος» για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, καθώς έχει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με άλλες θαλάσσιες εκτάσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο (Κύπρος, Ισραήλ), όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου βάθους, σύμφωνα με ειδικούς θα πρέπει να εντοπισθούν σημαντικές ποσότητες ορυκτού πλούτου, πάνω από 500 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, για να είναι οικονομικά βιώσιμη η εξόρυξή του.

Αν πάντως οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία και υπάρξουν παραγωγικές γεωτρήσεις, τότε καθ’ όλη τη διάρκεια της 25ετούς εκμετάλλευσης των παραχωρήσεων από την κοινοπραξία, θα αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα, θα καταβάλλονται ετησίως 200 ευρώ ανά τετ. χλμ., καθώς και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

www.worldenergynews.gr