ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΠΣΕΦΑ)

Στην πρώτη συνάντηση του ΔΣ του ΠΣΕΦΑ με τη νέα Διοίκηση, με ανακούφιση ακούσαμε για αδυναμία των νέων μετόχων να κατανοήσουν το παράξενο εργασιακό καθεστώς, που επικρατούσε στον Διαχειριστή, και ότι σκοπός τους ήταν να το διορθώσουν, αν όχι εξολοκλήρου, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Αλλά κυρίως ακούσαμε για διαφάνεια. Διαφάνεια στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ακούσαμε ακόμη για την ευθύνη που φέρει ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής ως προς την επιλογή των καταλληλότερων και αποδοτικότερων εργαζομένων.

Στη δεύτερη συνάντηση, το άκουσμα ενός αριθμού, που ήδη από καιρό πλανιόταν στους διαδρόμους της Εταιρίας, δε μας ικανοποίησε. Η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου είχε αποφασίσει τη διεκδίκηση απευθείας εργασιακής σχέσης του συνόλου των εργαζομένων με την Εταιρία. Επιπλέον, η περιγραφή της διαδικασίας επιλογής αυτού του προσωπικού, μέσω συνεντεύξεων, δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτή από πλευράς μας, αφού δε λαμβάνει καν υπόψιν τη μακροχρόνια υπηρεσία εντός Εταιρίας και την εμπειρία που αυτή συνεπάγεται. Μας παρουσιάστηκε, όμως, ως μια ευκαιρία καταγραφής των πραγματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του συνόλου των 355 εργαζομένων, δίνοντας την ευκαιρία ανάδειξης κι εκείνων, που, όλα αυτά τα χρόνια, βάλτωναν σε θέσεις που υπολείπονταν των προσόντων και των φιλοδοξιών τους.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανακόπτεται η διαδικασία πρόσληψης νέων εργαζομένων από την αγορά εργασίας. Αυτοί προορίζονταν για θέσεις που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στο οργανόγραμμα, αλλά για κάποιο λόγο θεωρήθηκε απαραίτητο από τους managers να καλυφθούν με προσωπικό εκτός εργολαβικών, χωρίς εσωτερική προκήρυξη, χωρίς ενημέρωση του ΠΣΕΦΑ για το τι θέσεις και ειδικότητες αφορούν αυτές οι προσλήψεις. Πρόκειται, προφανώς, για προσωπικό με “ειδικά προσόντα” ,”εμπειρία” και “ειδικές σχέσεις”, όπως διαπιστώνουμε εκ των υστέρων για κάποιους, ιδιότητες που φυσικά δεν θα μπορούσε να διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του εργολαβικού προσωπικού.

Την 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα διαμαρτυρίας των εργαζομένων κατά του «αναπτυξιακού Νομοσχεδίου», που οδηγεί στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην κατάργηση των ίδιων των σωματείων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποφάσισε η Διοίκηση να το εφαρμόσει πριν καν ψηφιστεί, στέλνοντας μέσα στη νύχτα πρόταση συμφωνίας – πρόσληψης σε 30 μέλη του ΠΣΕΦΑ.

Σε άλλες συνθήκες θα έπρεπε αυτή η απόφαση απορρόφησης 37 συνολικά εργολαβικών στη ΔΕΣΦΑ Α.Ε να μας χαροποιεί, σηματοδοτώντας την αρχή της αναγνώρισης του αγώνα και της προσφοράς όλων μας στην ανάπτυξη της Εταιρίας. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο έγινε δε μας αφήνει περιθώρια ικανοποίησης.

1η Οκτωβρίου, εκτός από τους εργαζομένους πρώην, πλέον, εργολαβικούς, προσλαμβάνονται και εκείνοι που προορίζονταν να προσληφθούν δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Σε μια Εταιρία μπορεί να θεωρείται δικαίωμα του εργοδότη να προσλάβει με τα δικά του κριτήρια όσους και όποιους θέλει. Σε μια Εταιρία που δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από τη μεταβίβαση του management από το Δημόσιο στο νέο Μέτοχο και που δεν έχει λύσει το βασικό πρόβλημα της πλειοψηφίας των εργαζομένων, η εσπευσμένη πρόσληψη μικρού αριθμού εργολαβικών, χωρίς διαδικασίες, κινεί υποψίες για το τι σκοπιμότητες μπορεί να κρύβουν αυτές οι αδιαφανείς, τελικά, αποφάσεις.

Το πρόβλημα δεν είναι οι προσλήψεις των εργολαβικών συναδέλφων. Το πρόβλημα είναι η μη τήρηση μιας διαδικασίας και η μη ενημέρωση του Σωματείου, όπως ορίζει ο θεσμικός του ρόλος. Πρόκειται τελικά για μια διαδικασία που τη γνωρίζουν λίγοι και που διαταράσσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών που διαπραγματεύονται. Προφανώς δε θα δώσουμε εμείς μαθήματα διαπραγμάτευσης σε έναν έμπειρο manager. Όμως, είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε, όπως θα έπρεπε να είχαν κάνει οι κατέχοντες υψηλές θέσεις στην ιεραρχία, ότι οι τακτικές αυτές διαταράσσουν τις εργασιακές σχέσεις και έχουν συνέπειες στην απόδοση και την ανάπτυξη του προσωπικού. Αναπόφευκτα, δίνεται το μήνυμα ότι αυτές ήταν οι πρώτες καίριες θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν άμεσα, παρακάμπτοντας ακόμη και τις από τον ίδιο τον CEO προαναγγελμένες διαδικασίες συνεντεύξεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας και η ασφάλεια του δικτύου ΕΣΜΦΑ και ΥΦΑ (βλ. κριτήρια core positions).

Απευθυνόμενοι στους νεοεισερχόμενους, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι, με την πρόσληψή τους, συντελούν στη συνέχιση του κλίματος ανισότητας που επικρατεί εδώ και 20 χρόνια ανάμεσα στους εργαζομένους στον ΔΕΣΦΑ.

Απευθυνόμενοι στη Διοίκηση, θα θέλαμε να την προλάβουμε από το να μας χαρακτηρίσει αχάριστους και να της μεταφέρουμε ότι οι προσλήψεις των συναδέλφων μας, με τον βιαστικό, αδιαφανή και άκομψο τρόπο που έγιναν, μόνο αναστάτωση έφερε.

Απευθυνόμενοι, τέλος, στους συναδέλφους, που απέκτησαν την πολυπόθητη σύμβαση Αορίστου Χρόνου με τον ΔΕΣΦΑ, θα θέλαμε να τους συγχαρούμε. Το δικαιούνται και τους άξιζε, το απέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη δουλειά τους, το ήθος τους ,αλλά και το πνεύμα συλλογικότητας που εκφράστηκε και μέσα από τη συμμετοχή τους στο Σωματείο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στον τερματισμό της αγωνίας τους. Όσο για εκείνους που κατέφυγαν σε προσωπικές συμφωνίες, τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία… ξέρουν πώς να τη χτίσουν. Απλά αναρωτιόμαστε, μια Εταιρία αυτό θέλει; Υπαλλήλους που κοιτάζουν το ατομικό τους όφελος; Σε μια Εταιρία, αξιωματικά, πρέπει να επικρατεί πνεύμα συλλογικότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Με τι τρόπο κάποιος που σκέφτεται το ίδιον όφελος μπορεί να φανεί χρήσιμος στον ΔΕΣΦΑ;

Σαφώς η Διοίκηση έδρασε με τρόπο διασπαστικό προκαλώντας το αίσθημα δικαίου μεταξύ των εργαζομένων και θέτοντας αμφιβολίες για την τήρηση αξιοκρατικών διαδικασιών. Αποπειράθηκε να χτυπήσει το Σωματείο ωθώντας τον κάθε εργαζόμενο να δράσει ατομικά. Καλούμε τα μέλη μας να αψηφήσουν τις όποιες διασπαστικές προσπάθειες και να δράσουν συλλογικά με γνώμονα το κοινό και όχι το ατομικό όφελος.

Εμμένουμε στην πάγια θέση του ΠΣΕΦΑ ότι η Εταιρία έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το σύνολο των εργολαβικών και ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη είναι να γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και για τους 37, χωρίς συνεντεύξεις και περεταίρω «αξιολογήσεις». Σε μία μεγάλη, κερδοφόρα Εταιρία όπως η ΔΕΣΦΑ Α.Ε. δε στοιχίζει τίποτα η άμεση ένταξη του συνόλου των εργαζομένων. Δε θα επιτρέψουμε άλλες επιλεκτικές προσλήψεις.

Να μας δοθεί το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια για την πρόσληψη του συνόλου του προσωπικού. Διεκδικούμε άμεση ολοκλήρωση μιας διαδικασίας ενιαίας και όχι σταδιακής ενσωμάτωσης όλων των εργολαβικών, καθώς η μέθοδος των σταδιακών προσλήψεων θα επιδεινώνει το βαρύ κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί μεταξύ συναδέλφων.

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Φ.Α.