Τα σχέδια των εταιριών ενέργειας για το μέλλον- Τι συζήτησαν σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Για τις ενεργειακές εξελίξεις μίλησαν σε στρογγυλό τραπέζι στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο διευθύνων σύμβουλος της ENERGEAN OIL & GAS, Μαθιός Ρήγας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο γενικός διευθυντής της GASTRADE, Κωνσταντίνος Σιφναίος, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΕΣΦΑ, Nικόλα Μπατιλάνα.

Στις συζητήσεις αναφέρθηκε το θέμα των υδρογονανθράκων, με τον κ. Σιάμισιη να αναφέρει ότι η Ευρώπη εμφανίζει μεγάλη εξάρτηση στις εισαγωγές υγρών καυσίμων και στο φυσικό αέριο και υπό αυτή την έννοια δίνεται έμφαση στις έρευνες που γίνονται στον ευρωπαϊκό χώρο. «Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις έρευνες, η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέες ανακαλύψεις. Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν απαραίτητο κομμάτι της αλυσίδας, το να λέμε ότι δεν τα έχουμε ανάγκη είναι υποκριτικό» τόνισε. Ο ίδιος ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο της διύλισης αφορά στην αλλαγή του κανονισμού για τα καύσιμα της ναυτιλίας. Τα ΕΛΠΕ είναι σε θέση να παράξουν πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, υπογράμμισε ότι η εταιρεία ασκεί πλούσια ενεργειακή διπλωματία με στόχο να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου, αλλά και στη διεθνή παρουσία της εταιρείας μέσα από διεθνείς συνεργασίες.

Τέθηκε ερώτημα για τον East Med
Από πλευράς Energean, ο Μαθιός Ρήγας έθεσε ερώτημα για τον αγωγό East Med. «Εάν ο αγωγός κοστίσει 8 δισεκ. δολάρια θα ήθελα να ακούσουμε σε ποια τιμή θα φτάσει το αέριο και αν θα είναι οικονομικά βιώσιμος και εάν θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του διαχειριστή. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου αφορά τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτη που προχωρά πλέον, όπως είπε, χωρίς σύννεφα στον ορίζοντα.

Ο γενικός διευθυντής της Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος τόνισε ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που εξαγγέλθηκε θα φέρει αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Η αγορά του φυσικού αερίου εκτίμησε ότι από τα 4,5 δισεκ. κυβικά μέτρα θα εκτιναχθεί στα 7 δισεκ. κυβικά στα επόμενα 5 με 7 χρόνια.

Τέλος, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΕΣΦΑ Νικόλα Μπατιλάνα, ανέφερε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του διαχειριστή η απόφαση για απόσυρση του λιγνίτη αλλάζει τα σενάρια για την εκτίμηση της ζήτησης από τα 6 δισεκ. κυβικά μέτρα με πιθανότητα πρόσθετης ανάγκης επιπλέον 1 δισεκ. κ.μ.
Πηγή: iefimerida.gr –