Φιέστα Erdogan στην Βόρεια Κύπρο – Διττό μήνυμα της Τουρκίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τα σχέδια της Βρετανίας για ανακήρυξη ΑΟΖ

Πίσω από τις φιέστες του Τούρκου Προέδρου Erdogan στην Κατεχόμενη Λευκωσία την οποία επισκέπτεται στις 15 Νοεμβρίου 2020 κρύβεται ένα σχέδιο και μια ανησυχία.

Η Τουρκία έχει διττό στόχο

1)Να περάσει το μήνυμα ότι έχει συμφέροντα στην Κύπρο και ότι οι τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ο Erdogan επιμένει πολύ σε αυτή την προσέγγιση.

2)Εσχάτως παρατηρείται κινητικότητα από την Μεγάλη Βρετανία η οποία λόγω των βάσεων που διαθέτει έχει κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή έχει έδαφος που ανήκει στην Βρετανία και θα μπορούσε να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Τουρκία και ο Erdogan θέλουν να δείξουν ότι και οι τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν μερίδιο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο ενώ θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στην Βρετανία ότι η Τουρκία έχει περισσότερα συμφέροντα στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης για την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε σε κείμενο που ωστόσο αποσύρθηκε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο που έχει ανακαλυφθεί και έκανε λόγο για συνεκμετάλλευση.

Η Βρετανία σχεδιάζει μέχρι και ΑΟΖ να ανακηρύξει λόγω των βάσεων που διαθέτει στην Κύπρο

Η Βρετανία, η οποία πάντα ενδιαφερόταν για την περιοχή έχει αναλάβει δράση και πάλι λόγω των ζωτικών συμφερόντων της στη Μέση Ανατολή και των δραστηριοτήτων εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φυσικά, αυτή η κατάσταση έχει καταστήσει την Αγγλία έναν από τους περιφερειακούς παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο.

καθώς υπάρχουν Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik

Η Βρετανία είναι ένα από τα τρία κράτη εγγυητής στην Κύπρο.

Η Βρετανία στο νησί της Κύπρου χρονολογείται από το 1878.

Η Κύπρος έχει δύο στρατιωτικές βάσεις στα νότια του νησιού.

Οι βάσεις Agrotur και Dhekelia στη Λεμεσό και τη Λάρνακα, γνωστές ως βρετανικές βάσεις και αντιστοιχούν περίπου στο 3% του νησιού, είναι εδάφη εντός των κυρίαρχων συνόρων της Αγγλίας σύμφωνα με τις συνθήκες του 1960.

Ενώ μεταβίβασαν την κυριαρχία του νησιού στις δύο κοινότητες, οι Βρετανοί είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν πλήρως την κυριαρχία τους πάνω στις στρατιωτικές τους βάσεις αλλά και στα εδάφη που κατέχουν.

 

Ο ρόλος της στρατιωτικής βάσης Agrotur

Σύμφωνα με το Κυπριακό Σύνταγμα του 1960, τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, οι βρετανικές βάσεις στο καθεστώς «Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων» νομιμοποίησαν την παρουσία της Βρετανίας στο νησί.

Στο πλαίσιο της ιδρυτικής συμφωνίας, αυτές οι βάσεις έχουν νομικές ρυθμίσεις εντελώς ανεξάρτητες από την Κύπρο και τα χωρικά τους ύδατα.

Με τη συμφωνία, το Λονδίνο παρέχει στους Κύπριους ελεύθερη διέλευση από τα χωρικά ύδατα αυτών των βάσεων και το δικαίωμα να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι θαλάσσιες περιοχές που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούν να απαιτήσουν χωρικά ύδατα σε αυτές τις περιοχές περιγράφονται με τις συντεταγμένες τους.

Είναι γνωστό ότι αυτές οι βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκαν ενεργά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των πληροφοριών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.

Η ανάπτυξη 121 πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-35B στο Ağrotur, μια από τις στρατηγικές βάσεις της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το 2019 είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που καταδεικνύει τον στρατιωτικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν με μυστικότητα τη στρατιωτική βάση Agrotur μεταξύ 2013-2017.

Οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες

Το γεγονός ότι δεν αναφέρονται άλλες θαλάσσιες περιοχές με την προαναφερθείσα Συνθήκη το καθιστά αμφιλεγόμενο εάν σημαίνει ότι η Βρετανία εγκατέλειψε τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως η υφαλοκρηπίδα ή η ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που αξιολογούν το πρόβλημα, πιστεύεται ότι η Βρετανία θα επωφεληθεί οικονομικά από τα πεδία φυσικού αερίου στην περιοχή λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, η οποία αποτελεί τη φυσική επέκταση κάθε χώρας, υφίστανται

Έτσι, η Βρετανία δεν αναμένεται να παραμείνει ουδέτερη από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στον ελληνικό τύπο, γίνονται σχόλια ότι η Βρετανία μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα στο πετρέλαιο στη Μεσόγειο μέσω των βάσεών της στην Κύπρο, και ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν λόγο στον καθορισμό της ΑΟΖ.

Στην ιδρυτική συμφωνία, αναφέρεται ότι η κυριαρχία των Βρετανών στα χωρικά ύδατα καθορίζεται λεπτομερώς, και αυτό το σύνορο επιτρέπει 3 μίλια για την Αγγλία και 12 μίλια για την Κύπρο.

Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα το 2010, δημοσιεύθηκε ένας χάρτης που δείχνει τις θαλάσσιες περιοχές των βρετανικών βάσεων, ενώ οι γραμμές οριοθέτησης στην κυρίαρχη περιοχή της βάσης Dikelya συγκλίνουν στην ανοιχτή θάλασσα και οι γραμμές οριοθέτησης στην κυρίαρχη περιοχή της βάσης του Ακρωτηρίου στα δυτικά αποκλίνουν μεταξύ τους για να παρέχουν μια ευρύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία.

 

Γιατί η Βρετανία εναντιώθηκε στις γεωτρήσεις φυσικού αερίου;

Η Βρετανία έχει αντίρρηση σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, οι οποίες είναι ο κύριος παράγοντας αυτής της κρίσης.

Κατά την Βρετανία υπάρχουν «περιοχές αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

Εγκρίνουμε τις συμφωνίες καθορισμού των συνόρων που έχει συνάψει η Κύπρος με άλλες χώρες, αλλά είμαστε κατά της γεώτρησης σε ύδατα με αμφισβητούμενη κυριαρχία αναφέρουν οι Βρετανοί.

Ο λόγος πίσω από αυτήν την προσέγγιση είναι ο ισχυρισμός ότι οι βάσεις της Βρετανίας στο νησί έχουν επίσης το δικαίωμα σε χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Στα επίσημα έγγραφα στο βρετανικό κοινοβούλιο, αναφέρεται ότι η Βρετανία έχει δικαίωμα προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με τις συνθήκες του 1960 και ότι αυτό το δικαίωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ για το θαλάσσιο δίκαιο, εάν χρειαστεί.

Εάν γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της Αγγλίας, τουλάχιστον 4 από τα 13 αγροτεμάχια της περιοχής ΑΟΖ που ανακοινώθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμπέσουν με την υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λόγω αυτής της σύγκρουσης, οι βρετανικές αρχές θεώρησαν τη διεξαγωγή γεωτρήσεων σε “θαλάσσιες περιοχές της αμφισβητούμενης κυριαρχίας” αντίθετη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι Βρετανοί θέλουν μερίδιο στο φυσικό αέριο της Μεσογείου  

Διπλωματικές πηγές στην Κύπρο ανέφεραν ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει κυριαρχικά κρατικά δικαιώματα για τις βάσεις της στην Κύπρο ώστε να αποκτήσει μερίδιο από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Αυτή η κατάσταση έχει δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αδιάφορο για τις εξελίξεις στην περιοχή και θα πάρει μια πιο ενεργή στάση και θα απαιτήσει μερίδιο εάν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην Κύπρο.

Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Βρετανίας στην περιοχή δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.

Πρώτα απ ‘όλα, η παρέμβαση ενός ισχυρού κράτους όπως η Αγγλία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα αυξήσει τα πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα.

Δεύτερον, εάν στην Κύπρο βρεθούν αξιόλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου η Βρετανία θα εμπλακεί.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συμμαχία της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενέργεια, η Βρετανία μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ βάσει των βάσεών του στη Νότια Κύπρο

 

Από το bankingnews.gr