Το ποσοστό της Eni στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ «χτυπάει» η Italgas – Θα καταθέσει προσφορά και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών – Επαφές στην Αθήνα

Η Italgas, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, φέρεται να έχει έλθει σε καταρχήν συμφωνία για την εξαγορά από την ομοεθνή της Eni gas e luce του ποσοστού 49% και του management που κατέχει η τελευταία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Η Eni δεν έχει πάψει να διατυπώνει ιδιαίτερα θετικές κρίσεις για την μέχρι σήμερα πορεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, της εταιρείας δηλαδή που έχει την ευθύνη της διανομής αερίου στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, ωστόσο η ενασχόληση με τα δίκτυα, σε αντίθεση με την ενασχόληση με το ενεργειακό retail, δεν αποτελεί κεντρική της δραστηριότητα διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χαρτοφυλακιό της δεν υπάρχει άλλη εταιρεία διανομής αερίου πέραν της ελληνικής.

Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ φαίνεται ότι επιτάχυναν τις εξελίξεις. Ως γνωστόν, το 51% που κατέχει η ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με βάση το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, «περνάει» στη ΔΕΠΑ Υποδομών, το 65% της οποίας (πιθανόν και το 100% αν πουλήσουν μαζί και τα ΕΛΠΕ) βγαίνει σε διαγωνισμό προς πώληση από το Δημόσιο.

Οι πληροφορίες θέλουν την Italgas να προσέρχεται στο διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφού πρώτα, εάν όλα πάνε καλά, θα έχει αποκτήσει το μερίδιο της Eni στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Επιτελικά στελέχη της Eni στην Ιταλία που ρωτήθηκαν σχετικά, παρότι δεν επιβεβαίωσαν τα περί συμφωνίας, ήταν στην πραγματικότητα ιδιαίτερα εύγλωττα και αποκαλυπτικά: «Η Eni gas e luce είναι σε αναμονή των εξελίξεων στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σχετικά με το μερίδιο της στην ΕΔΑ ΘΕΣ χωρίς να αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο παραχώρησής του».

Μόλις προ μίας εβδομάδας, από την άλλη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas Paolo Gallo δήλωσε στο πρακτορείο Reuters  ότι «μια συμφωνία συγχώνευσης και εξαγοράς αναμένεται να κλειδώσει η εταιρεία μέχρι τέλος του χρόνου ή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους».

Επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ

Ωστόσο για να προχωρήσει το deal, πρέπει να υπάρξει οριστική συμφωνία, η οποία προφανώς συναρτάται από το due diligence που θα πραγματοποιηθεί, το οποίο με τη σειρά του απαιτεί το να ανοίξει data room και να έχει η Italgas πρόσβαση στα αναλυτικά οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Η απόφαση για να ανοίξει data room απαιτεί το «πράσινο φως» από τη ΔΕΠΑ που είναι, όπως προαναφέρθηκε, ο μέτοχος πλειοψηφίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Eni gas e luce ταξίδεψε χθες από το Μιλάνο και συναντήθηκε στην Αθήνα με το ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο κατέχει τις μετοχές του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ), για αυτό κυρίως το λόγο.

Έχουν ήδη συνεργασία

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η Italgas «βρίσκεται» ήδη κατ΄ έναν τρόπο στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Η ελληνική εταιρεία έχει συνάψει από τον Μάϊο σύμβαση συμβουλευτικών παροχών με την ιταλική εταιρεία, η οποία, με την τεράστια εμπειρία που έχει στη διανομή φυσικού αερίου, παρέχει ήδη συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς των πληροφοριακών συστημάτων, του smart metering, της κατασκευής, λειτουργίας, συντήρησης και ψηφιοποίησης του δικτύου διανομής.

Στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση εργασίας στελεχών των δύο εταιρειών στο Μιλάνο και το Τορίνο.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει αναγνωριστεί ως η εταιρεία πρότυπο στον τομέα διανομής αερίου στη χώρα μας, έχοντας στο ενεργητικό της σημαντικά επιτεύγματα, μεταξύ των οποίων η ταχύτητα ανάπτυξης του δικτύου, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί και βεβαίως τα υψηλά μερίσματα που εξασφαλίζει στους μετόχους της.

Πηγή : energypress.gr