Τι αποφάσισαν για τα ΕΛΠΕ Μητσοτάκης – Λάτσης

Την εκκίνηση των επιχειρηματικών πλάνων του Ομίλου Λάτση θέτει ως βασική προτεραιότητα το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας να δώσει ώθηση και ταυτόχρονα σήμα στις αγορές για τον επενδυτικό οίστρο που διακατέχει τη νέα διακυβέρνηση της χώρας. Εκτός από την επένδυση του Ελληνικού, που με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την άδεια καζίνο και την επέκταση των όρων δόμησης έχει πάρει τον δρόμο της και, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, μέχρι τέλος του έτους θα έχουν αρχίσει τα έργα, στον σχεδιασμό μπήκε και η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πράσινο φως» για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ δόθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι είναι διατεθειμένος, εάν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, να προχωρήσει την επένδυση του Ελληνικού και ότι διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια (περί τα 1,8 δισ. ευρώ) για τις απαραίτητες εργασίες υποδομής.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του επιχειρηματία να εκκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για την αναζήτηση του καλύτερου μοντέλου περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να αναλάβει τις διαδικασίες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση μέρους των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (του Ομίλου Λάτση) κατέχει το 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ(Ελληνικό Δημόσιο) το 35,5% των ΕΛΠΕ.

Ισχυρό μήνυμα

Η νέα κυβέρνηση θέλει να «τρέξει» τα Ελληνικά Πετρέλαια, κάνοντας την πρώτη ιδιωτικοποίηση, ούτως ώστε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη εταιρεία στη διοίκηση της οποίας ανακοινώθηκαν αλλαγές. Αλλαγές που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την τοποθέτηση του πάλαι ποτέ υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, όσο με το ότι ο πρόεδρος θα είναι μη εκτελεστικός, ενώ διευθύνων σύμβουλος διορίστηκε στέλεχος από την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή. Εν προκειμένω, ο Ανδρέας Σιάμισιης.

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, κυβερνητικές πηγές δεν αποσαφηνίζουν ποιο θα είναι το προτιμητέο. Σε αυτά, πάντως, συμπεριλαμβάνονται η επαναφορά του προηγούμενου μοντέλου ιδιωτικοποίησης ή η πώληση ποσοστού του Δημοσίου σε επενδυτές οι οποίοι θα έχουν συμφωνήσει με την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης και του ιδιώτη επενδυτή, είχε προκηρύξει τον άνοιξη του 2018 διεθνή διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ. Τότε επεδίωξαν να πουλήσουν από κοινού το Ελληνικό Δημόσιο το 20% και η Paneuropean το 30,1% των μετοχών του ομίλου. Ωστόσο, ο διαγωνισμός τον περασμένο Απρίλιο κηρύχθηκε άγονος, αφού κανένα από τα δύο επενδυτικά σχήματα που έφτασαν στην τελική φάση δεν υπέβαλε δεσμευτικές προσφορές.

Το παρασκήνιο, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές και οι κοινοπραξίες

Για όσους είχαν έστω στοιχειώδη γνώση όσων προηγήθηκαν και κυρίως όσων συνέβησαν ή συμφωνήθηκαν στο παρασκήνιο, το ναυάγιο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων έχει σοβαρές αιτίες και, φυσικά, αρκετούς αρνητικούς πρωταγωνιστές. Αυτό που γνώριζαν όλοι οι εμπλεκόμενοι εκτός Ελλάδας -εδώ αποσιωπήθηκε εντέχνως- είναι ότι ο Όμιλος Λάτση έχει υποθηκεύσει το ποσοστό του, το 45,5%, σε ξένη τράπεζα που ενεχυριάστηκαν οι μετοχές. Η ελβετική τράπεζα δεν ήρε ποτέ την ενεχυρίαση. Κι αυτό γιατί, ενώ οι μετοχές ενεχυριάστηκαν με περίπου 4 ευρώ έκαστη, κατά την περίοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας είχαν τιμή της τάξης των 8,67 ευρώ και το ξένο τραπεζικό ίδρυμα ζήτησε μπόνους για να τις αποδεσμεύσει. Το ενδεχόμενο αυτό δεν συμφωνήθηκε ποτέ μεταξύ των δύο πλευρών(επιχειρηματία και τράπεζας) και το ποσοστό των ΕΛΠΕ που ανήκει στην Paneuropean του Ομίλου Λάτση παραμένει υποθηκευμένο!

Το γεγονός αυτό οι ενδιαφερόμενοι για το ποσοστό του ελληνικού ενεργειακού ομίλου το έμαθαν, όπως λέγεται, διά της… τεθλασμένης, καθώς κατά τη διάρκεια των τελικών διερευνητικών επαφών με το Ελληνικό Δημόσιο ρωτούσαν επιμόνως σε ποιον ανήκει το ποσοστό του 45,5% κι αφού δεν έπαιρναν σαφή απάντηση, έφτασαν μέσω πληροφοριών στην τράπεζα που ενεχυριάστηκαν οι μετοχές. Εκτός Ελλάδας κυρίως, αλλά και εντός, ουσιαστικά είχε βουίξει η αγορά ότι η διαδικασία αυτή ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς κανείς δεν θα αγόραζε ενεχυριασμένες μετοχές, ειδικά ενός τέτοιου πολυσχιδούς ομίλου.

Πάντως, ανεξαρτήτως των εμπλοκών που είχαν οι προς πώληση μετοχές των ΕΛΠΕ, προβλήματα εντοπίστηκαν και στις δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Για τη μεν κοινοπραξία των Vitol-Sonatrach(αλγερινοαραβικής προέλευσης) εντοπίστηκαν κρυμμένα κινεζικά κεφάλαια, γεγονός που θορύβησε και Ευρωπαίους παράγοντες, ενώ για το δίδυμο Glencore – Carlyle (αγγλοελβετικής προέλευσης) αυτό που δεν λέγεται είναι ότι βρίσκεται στα δικαστήρια με το Αμερικανικό Δημόσιο για διάφορες απάτες.

Δεδομένου ότι οι εμπλοκές δεν φαίνεται να διευθετήθηκαν και το πρόβλημα μπορεί να επαναληφθεί με την έναρξη της νέας διαδικασίας πώλησης των ΕΛΠΕ, το ενδιαφέρον ερώτημα για παράγοντες της αγοράς είναι εάν ο Όμιλος Λάτση θα προχωρήσει μόνος του στην πώληση του ποσοστού του στα ΕΛΠΕ, αφού, φυσικά, βρει τρόπο να ξεμπλοκάρει από την ενεχυρίασή τους τις μετοχές, καθώς, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, θεωρείται κομβικό σημείο για τον όμιλο η εξασφάλιση άμεσης ρευστότητας για να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις στα επενδυτικά του σχέδια. Όσο για το ποσοστό του Δημοσίου, το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο, το οποίο φαίνεται να υιοθετούν και κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ότι θα παραμείνει ως έχει επί του παρόντος και έως ότου αποφασίσει ο Όμιλος Λάτση για τις επόμενες κινήσεις του.

Πηγή : https://neaselida.gr