Σε άνοδο η αγορά ανανεώσιμων καυσίμων – Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές πρώτων υλών

Τόσο οι επεξεργαστές ανανεώσιμων καυσίμων όσο και οι διυλιστές πετρελαίου προσπαθούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη αγορά βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και ανανεώσιμου ντίζελ, αλλά οι υψηλές τιμές για τις πρώτες ύλες, όπως το σογιέλαιο, αποτελούν κίνδυνο για τα κέρδη των διυλιστηρίων.

Αυτά τα προϊόντα ανανεώσιμων καυσίμων αποτελούν κλάσμα των συνολικών πωλήσεων βενζίνης, ντίζελ και άλλων προϊόντων, αλλά βρίσκονται σε τροχιά ανόδου.
Ωστόσο, η ζήτηση βοήθησε να αυξηθούν κατακόρυφα οι τιμές των συστατικών που χρειάζονται – όπως το σογιέλαιο και το ζωικό λίπος. Τα διυλιστήρια αναγκάστηκαν να αναβάλουν τα σχέδια για επέκταση στην παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων, αλλά οι ανταγωνιστές τους που ειδικεύονται σε τέτοια καύσιμα μπόρεσαν να στραφούν στην επεξεργασία πρώτων υλών χαμηλότερου κόστους.
“Βεβαιωνόμαστε ότι δεν εξαρτιόμαστε από τη μία ή την άλλη πρώτη ύλη”, δήλωσε ο Peter Vanacker, διευθύνων σύμβουλος της Neste, σε συνέντευξή του στο Reuters. «Στο μέλλον θα αφορά όλο και περισσότερο τη διαχείριση του περιθωρίου».
Εταιρείες όπως η Renewable Energy Group Inc, η Darling Ingredients Inc, και η Neste ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου. Οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για εναλλαγή μεταξύ πρώτων υλών όπως το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και το ζωικό λίπος για την παραγωγή ανανεώσιμου ντίζελ σε ζήτηση, δήλωσε ο Dhruv Kharbanda, συνεργάτης στην επενδυτική τράπεζα Tudor, Pickering, Holt & Co.
Αντίθετα, τα διυλιστήρια βασίζονται σε πιο έντονες εκπομπές άνθρακα ως πρώτη ύλη, όπως το σογιέλαιο που κοστίζει περισσότερο επειδή οι σημερινοί παραγωγοί έχουν καταναλώσει μεγάλο μέρος του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού.

Περιθώρια παραγωγής

“Οι Darling, Neste και Renewable Energy επωφελήθηκε από την ευελιξία των πρώτων υλών κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ CVR Energy και Marathon τόνισαν την αδύναμη οικονομία της λειτουργίας του σογιέλαιου”, ανέφερε η τράπεζα.
Τα περιθώρια παραγωγής ανανεώσιμου ντίζελ από σογιέλαιο έχουν διαμορφωθεί κατά μέσο όρο μέχρι τώρα αυτό το τρίμηνο σε περίπου 1,35 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ τα περιθώρια για την παραγωγή καυσίμου από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι είναι κατά μέσο όρο περίπου 2,28 δολάρια ανά γαλόνι, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας.
Οι τιμές του πετρελαίου σόγιας είχαν υπερδιπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο, προκαλώντας την CVR Energy του Carl Icahn να αναβάλει τα σχέδια παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων στις εγκαταστάσεις του στο Wynnewood της Οκλαχόμα, μετά την προετοιμασία του διυλιστηρίου για παραγωγή.
Η Marathon Petroleum η οποία λειτουργεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική μονάδα ανανεώσιμου πετρελαίου ντίζελ στη Βόρεια Ντακότα, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως σογιέλαιο, χαρακτήρισε την οικονομία της πρώτης ύλης «αμφισβητούμενη» επειδή οι αυξημένες τιμές σε συνδυασμό με τη σχετικά υψηλότερη ένταση άνθρακα περιορίζει ικανότητα κέρδους από την παραγωγή για τους διυλιστές .
Το ακαθάριστο κέρδος του Renewable Energy Group, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά περισσότερο από400% σε σχέση με πέρυσι, με την επεξεργασία υψηλότερου ποσοστού υλικών χαμηλότερης έντασης άνθρακα, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Cynthia Warner.

www.worldenergynews.gr