Ρευστότητα στις εταιρείες εμπορίας και διανομής ρεύματος-αερίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Αποζημίωση 800€ για τους εργαζόμενους

Τις τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ παρουσίασε, επίσης, τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι νέες κατηγορίες ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν σήμερα και εντάσσονται απο τον Απριλιο στα μέτρα στήριξης είναι οι ακόλουθες:

Πρώτη κατηγορία: μεσιτικά γραφεία, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σιδηρουργοί, κατασκευή ιστοσελίδων και διαδικτυακών πυλών, καθαρισμός κτιρίων και καθαριστήρια ρούχων, γενικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων, κτηνίατροι, φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, λιανικό εμπόριο, υπαίθριες αγορές, δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων κλπ.

Δεύτερη κατηγορία: βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, ασφάλιση, και άλλες υπηρεσίες. Τόσο στην κατηγορία αυτή όσο και την προηγούμενη τα πλεονεκτήματα είναι η 4μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων με έκπτωση 25% για εμπρόθεσμης καταβολής. Επιπλέον για τον ΦΠΑ Απριλίου παρέχεται έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμη καταβολή η οποία θα συμψηφισθεί με μελλοντικές οφειλές. Προυπόθεση είναι η καταβολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου. Επίσης για επαγγελματίες και εργαζόμενους προβλέπεται η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Τρίτη κατηγορία: εμπορία και διανομή ρεύματος και φυσικού αερίου, πρατήρια καυσίμων, διαχείριση απορριμμάτων κλπ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 ημέρες για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Για το κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις ρευστότητας.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στο διάστημα από 2 μέχρι 10 Απριλίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους.

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Επίδομα 800 ευρώ και για τους εργαζόμενους στην λιανική ρεύματος & αερίου – Άμεσα οι ανακοινώσεις για την εγγυοδοσία στους προμηθευτές

Στην μακρά λίστα των επιχειρησεων που βάσει ΚΑΔ δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρω εντάσσει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στην αγορά της λιανικής ρεύματος και φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, πιθανώς και σήμερα να ανακοινωθεί η ένταξη των προμηθευτών ρεύματος στην “ομπρέλα” του εγγυοδοτικού μηχανισμού του υπ. Ανάπτυξης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Χρ.Σταικούρα, Αδ.Γεωργιάδη και Ι.Βρούτση.

Στην πράξη η κυβέρνηση επιχειρεί με μια διπλή κίνηση, για εργαζόμενους και παρόχους, να αντικρούσει το απειλητικό ντόμινο της κρίσης ρευστότητας που έχει επανέλθει πάνω από την ενεργειακή αγορά, κατάσταση που θα κλιμακωθεί από την επικείμενη απώλεια των εσόδων προερχόμενων από τον τουρισμό.

“Κρίσιμος μήνας είναι ο Απρίλιος, εκεί θα φανεί κατά πόσο θα εμφανιστεί ένα ρεύμα νέων οφειλετών, προς το παρόν οι καθυστερήσεις πληρωμών δείχνουν να είναι πρόσκαιρες, συγκυριακές και πάντως ελεγχόμενες”, αναφέρει στο “Energypress” κυβερνητικός παράγοντας.

Στην σημερινή συνέντευξη των τριών υπουργών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πρόκειται να εξιδικεύσει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού που θα εγγυάται δάνεια επιχειρήσεων για χορήγηση κεφαλαίου κίνησης, με έναρξη εφαρμογής στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και στο οποίο θα ενταχθούν, όπως έχει γράψει το “Energypress”  και οι πάροχοι ρεύματος & φυσικού αερίου.

Στην πράξη το πρόγραμμα εντός του οποίου θα ενταχθεί και η αγορά της ενέργειας θα παρέχει πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης, συνολικού ύψους έως 3 δισ ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το τελευταίο θα καλύπτει το 80% και οι τράπεζες το υπόλοιπο 20%. Ειδικά για τις εταιρείες προμήθειας, κάποια σενάρια θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμη και να εκχωρούν, έναντι των δανείων, λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτών υψηλότερης ονομαστικής αξίας. Στην περίπτωση του εγγυοδοτικού μηχανισμού, η αποτελεσματικότητα του εργαλείου θα δοκιμαστεί στην πράξη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, απλά θα καταφέρει να περιορίσει την ζημιά σε μια αγορά, που προσπαθεί να προσαρμοσθεί στην νέα “κανονικότητα”, όπως και οι καταναλωτές Στην περίπτωση των εργαζομένων στα καταστήματα λιανικής ρεύματος και φυσικού αερίου, αυτοί εντάσσονται πιθανώς και από σήμερα βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο καθεστώς όσων δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ. Το μέτρο θα δώσει μια προσωρινή ανάσα στο προσωπικό των ενεργειακών παρόχων που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται καθημερινά και περισσότερο. Στην ίδια λογική, το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και στους εργαζόμενους των πρατηρίων καυσίμων.

Το κρίσιμο δίμηνο είναι αυτό του Απριλίου-Μαίου εντός του οποίου πρόκειται να ταχυδρομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες παρτίδες λογαριασμών. Στο ερώτημα κατά πόσο θα αποτελεί προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες η έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τις 900.000 επιχειρήσεις της χώρας και για τους πάνω από 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους, εύκολη απάντηση δεν υπάρχει.