Πετρέλαιο: Απώλειες 20% στην εβδομάδα για το αμερικανικό αργό, στο -11% το brent

Σε χαμηλό 18 και πλέον ετών έκλεισε την εβδομάδα το αμερικανικό αργό τύπου WTI, με απώλειες που προσέγγισαν το 20% και με τους επενδυτές να εστιάζουν στη διαφορά μεταξύ του συμβολαίου παράδοσης Μαΐου και σε εκείνα που αφορούν παράδοση τους επόμενους μήνες, τα οποία και διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, γνωστό ως contango (όταν οι τιμές ενέργειας είναι ακριβότερες στο μέλλον από τις τιμές σήμερα) συνήθως λειτουργεί ενισχυτικά προς την αποθήκευση αργού.

“Αυτό το ιστορικών διαστάσεων contango αντανακλά πραγματικά βαρέλια τα οποία δύσκολα βρίσκουν αγοραστές και τελικά πωλούνται σε εξαιρετικά συμπιεσμένες τιμές”, σημειώνει ο Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research, μιλώντας στον ιστότοπο MarketWatch. “Αυτό σημαίνει ότι οι δεξαμενές είναι πιο γεμάτες απ’ όσο πιστεύεται ή ότι οι αγοραστές αναμένουν ότι θα γεμίσουν πολύ σύντομα”, προσθέστει.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου έχασε 1,60 δολάρια ή 8,1%, κλείνοντας στα  18,27 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό 17,31 δολ. το βαρέλι, τη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2001.  Το κλείσιμό του είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2002. Σε εβδομαδιαία βάση, το WTI υποχώρησε κατά 19,7%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουνίου, κέρδισε 26 σεντς ή 0,9%, κλείνοντας στα 28,08 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, οι απώλειές του έφθασαν το 10,8%.

Σύμφωνα με τον Marshall Steeves, αναλυτή αγορών ενέργειας της IHS Markit, η τιμή του αμερικανικού αργού το φθινόπωρο πιθανόν να έχει επιστρέψει στο μέσον του εύρους των 30 έως 40 δολαρίων.

Οι τεράστιες περικοπές στην παραγωγή από πλευράς του ευρύτερου σχήματος του OPEC+ “λαμβάνουν χώρα τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν οι περιορισμοί στην κοινωνική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και αλλού θα παραμένουν αρχικά σε ισχύ και σταδιακά θα αίρονται”, τονίζει ο Steeves στο MarketWatch.

Ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία στις 12 Απριλίου για περικοπή της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Ιουνίου. Η περικοπή από εκεί και πέρα μειώνεται στα 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τις 31 Δεκεμβρίου και στα 6 εκατ. από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2022.

Η απόκληση των τιμών των συμβολαίων για το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, δεν είναι τόσο ευρείες. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου έκλεισε στα 35,05 δολ. το βαρέλι.

Η οικονομία της Κίνας δέχθηκε ιστορικό πλήγμα στο α’ τρίμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υφιστάμενη για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας συρρίκνωση του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) προέβλεψε ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο που παράγει θα πέσει σε χαμηλά τριών δεκαετιών, με τους διυλιστές από την Ασία έως την Ευρώπη να μειώνουν ή και να ματαιώνουν παραγγελίες.

Η κρατική σαουδαραβική Saudi Aramco, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι περικόπτει την παραγωγή της στα 8,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Μαΐου.

Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται, εξάλλου, για 12η συναπτή εβδομάδα, με την αύξηση κατά 19,2 εκατ. βαρέλια την οποία ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Απριλίου να είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη στην ιστορία