Κ. Χατζηδάκης: Κίνητρα για την παραγωγή φορτιστών και μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Για όλα τα επίκαιρα ενεργειακά θέματα μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης στην τηλεοπτική εκπομπή του Action 24, «Market Watch» και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη και Σοφία Ροδοπούλου.

Ως «πολύ καλή είδηση» χαρακτήρισε το συνολικό πακέτο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
«Κατάλαβαν στην Ευρώπη ότι έπρεπε να υπάρξει ένας μηχανισμός αλληλεγγύης. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το χρηματικό ποσό θα κινηθεί στα 30 δισ. ευρώ. Είναι ένα ακόμη ΕΣΠΑ και κάτι παραπάνω. Η χρηματοδότηση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη».

Σχετικά με την ανταπόκριση των καταναλωτών στις πληρωμές τους, ο υπουργός αναφέρθηκε στη ΔΕΗ, λέγοντας ότι: «Η ΔΕΗ έκανε ένα καλό ξεκίνημα. Από τα μέσα Απριλίου και τον Μάιο είδαμε μια καλή εικόνα στις εισπράξεις. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και μπορεί να αντέξει περισσότερο η Επιχείρηση».

Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, «η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει αύριο και θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες. Πολύ σύντομα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Υπάρχει ένα πρόγραμμα κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση και από την άλλη θα υπάρχει ένα πλαίσιο για την εγκατάσταση φορτιστών, προκειμένου να υποστηριχθεί ο ηλεκτροκίνητος στόλος. Θα δοθούν κίνητρα για την παραγωγή μπαταριών και φορτιστών. Αυτό γιατί θέλουμε να υπάρξει μια αναπτυξιακή διάσταση στα δεδομένα. Έχουμε ένα καλά εκπαιδευμένο προσωπικό μηχανικών στην Ελλάδα και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι :«Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η κάθε ιδιωτικοποίηση έχει τα δικά της αχαρτογράφητα νερά. Η ΛΑΡΚΟ έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προχωρά κανονικά η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Πρέπει πρώτα να κλείσει η διαιτησία.

Η υποθαλάσσια δεξαμενή Καβάλας είναι ένα πρότζεκτ του ΤΑΙΠΕΔ από το 2010 και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Τα ΕΛΠΕ παραμένουν στην ατζέντα αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω της κρίσης στον κλάδο στην παρούσα φάση. Για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Θα δούμε πως εξελίσσεται το οικονομικό περιβάλλον τον Ιούλιο και Αύγουστο και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα. Για την διασύνδεση της Αττικής – Κρήτης, έχει κλείσει το θέμα από πολλές πλευρές. Είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή της σύμβασης Αττικής – Ηρακλείου. Για τον ΑΔΜΗΕ, έχουμε το δικαίωμα της πρώτης προσφοράς. Παράλληλα, στόχος της ΔΕΗ είναι να εισέλθει δυναμικά στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Επίσης, ο υπουργός μίλησε για την απολιγνιτοποίηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Έκλεισε το πρώτο εργοστάσιο στη Φλώρινα. Θα προχωρήσουμε με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε θέσει ως το 2023. Μάλιστα, το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε για πέντε προγράμματα που έχουν άμεση σχέση με τον χαρακτήρα του Ταμείου. Θα δοθούν χρήματα στις λιγνιτικές πόλες για να προχωρήσουν τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης». 

Σχετικά με τις βιομηχανίες, τόνισε ότι: «Έχουμε προωθήσει όσο γίνεται περισσότερο το target model που εξυγιαίνει την αγορά ενέργειας και θα ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω. Δεύτερον, έχουμε προχωρήσει τη συμφωνία για την λεγόμενη διακοψιμότητα.Κινούμαστε στην κατεύθυνση εκείνη που σχετίζεται με την μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν αναφερόμαστε στην βιομηχανία, μιλάμε για τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας».

www.worldenergynews.gr