Γερμανία: Υπό εξέταση η ελεύθερη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης της ελεύθερης χρήσης όλων των δημόσιων συγκοινωνιών των μεγάλων πόλεων.

 

 


Τα πιθανά μέτρα έρχονται ως απάντηση στην απειλή νομικής δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός ότι η γερμανική ποιότητα του αέρα εξακολουθεί να μην πληροί τα κοινοτικά πρότυπα.

Η είδηση ​​ότι η Γερμανία εξετάζει μια τέτοια δραματική αλλαγή στην πολιτική των δημόσιων μεταφορών προέρχεται από μια επιστολή που απέστειλαν τρία υπουργεία στην ΕΕ και διέρρευσε στα τοπικά μέσα. Η επιστολή αναφέρει ότι η δωρεάν χρήση των μεταφορών θα μειώσει τον αριθμό των αυτοκινήτων στους δρόμους των γερμανικών πόλεων.
Καμία γερμανική πόλη δεν προσφέρει προς το παρόν δωρεάν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η πρόταση προβλέπει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποστηρίξει οικονομικά τις τοπικές αρχές, αν το επιθυμούν να προσφέρουν δωρεάν δημόσιες μεταφορές.
Η πιθανή πρόταση αντιμετωπίστηκε ήδη με άμεση κριτική από την Ένωση Εταιρειών Μεταφορών της χώρας, η οποία επεσήμανε ότι οι εταιρείες μεταφορών λαμβάνουν σήμερα περίπου το 50% του τζίρου τους μέσω πωλήσεων εισιτηρίων, και ότι το βάρος από αυτό το μέτρο θα μεταφερθεί στο φορολογούμενο. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αγοράσουν νέα λεωφορεία και τρένα και να προσλάβουν νέο προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την προβλεπόμενη άνοδο της ζήτησης.
Η επιστολή απεστάλη από κοινού από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών και την καγκελαρία. Στην επιστολή συμπεριλαμβάνονται επίσης διάφορες άλλες προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα της Γερμανίας, όπως η απαγόρευση των βαρέων οχημάτων από τα κέντρα των πόλεων.