Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Έμφαση σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο

Τη νέα στρατηγική του ομίλου ΕΛΠΕ παρουσίασε σήμερα o Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο συνέδριο SouthEast Europe Energy Forum, αναφέροντας ότι πραγματοποιεί  μια σταδιακή στροφή στην πράσινη ενέργεια, με στόχο σε 30 χρόνια η κύρια δραστηριότητα του ομίλου να είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές και το φυσικό αέριο.

Όπως τόνισε ένας εφικτός στόχος είναι να αποκτήσει την επόμενη πενταετία 300-400 MW ενώ στόχος είναι ακόμη ισχυρότερη παρουσία. «Θα έλεγα ότι θέλουμε ένα χαρτοφυλάκιο  1 GW από ΑΠΕ, αλλά αν το πω αυτό θα ανεβούν οι τιμές κατά 25%. Το βέβαιο είναι ότι για να κάνουμε αυτή τη στροφή στις ανανεώσιμες, χρειαζόμαστε χρόνο , χρειάζεται χρόνια ή δεκαετίας για να πιάσουμε τον στόχο που έχουμε, όμως πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα χρησιμοποιώντας το ισχυρό cash flow που διαθέτουμε, γιατί αν το κάνουμε σε 20 χρόνια θα είναι αργά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα στην αγορά έχουν αναπτυχθεί πολλά μικρά έργα ΑΠΕ, και λείπουν τα μεγάλα έργα. Πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων integrated έργων», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην αγορά φυσικού αερίου, σημείωσε ότι «το Trading φυσικού αερίου είναι κάτι που είναι κοντά σε αυτό που κάνουμε και είμαστε ήδη στην αγορά φυσικού αερίου, άμεσα με τη συμμετοχή μας στη ΔΕΠΑ και έμμεσα με τη συμμετοχή στην Elpedison. Έχουμε ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αλλά μόνο στο βαθμό που θα έχει πλειοψηφική συμμετοχή» ανέφερε σημειώνοντας ότι ο όμιλος  δεν ενδιαφέρεται να είναι silent financial partner.

Μιλώντας για την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, σημείωσε ότι τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη εταιρεία που επένδυσε σε μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, αλλά προκειμένου να επενδύσουν περαιτέρω χρειάζεται ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο. «Πρέπει να μην αναμιγνύουμε θέματα της ΔΕΗ της στρατηγικής της και της ιδιωτικοποίησή της με το ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ευθύνη της κυβέρνησης σήμερα είναι να διαβεβαιώσει ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίζει σταθερότητα προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις» τόνισε.

Πηγή : www.mononews.gr