Υδρογονάνθρακες: Έρχονται νέες σεισμικές έρευνες – Η Helleniq Energy φέρνει σεισμογραφικό για τα blocks “10” και “Ιόνιο”

Επιταχύνεται το πρόγραμμα ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα blocks που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο σε επενδυτές.

Όπως έκανε χθες γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης «τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις παραχωρήσεις του Κυπαρισιακού Κόλπου (block 10) και του block “Ιόνιο” στο Ιόνιο Πέλαγος».

Ο κ. Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεάμηνου ανήγγειλε νέο γύρο σεισμικών στα δύο προαναφερόμενα θαλάσσια «οικόπεδα». Οι προηγούμενες (2D) είχαν εκτελεστεί τον περασμένο Φεβρουάριο: «Δεν έχουμε ακόμα λάβει τα νέα δεδομένα, ωστόσο έχουμε στη διάθεση μας στοιχεία, ώστε να προχωρήσουμε σε 3D σεισμικές», είπε ο CEO της Helleniq Energy, η οποία και είναι και εκείνη που έχει μισθώσει τα δύο blocks.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης του ομίλου φανερώνει τη βούληση της κυβέρνησης, της ΕΔΕΥΕΠ και των επενδυτών να επισπεύσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα για τον εντοπισμό πιθανών στόχων με αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Helleniq Energy τρέχει… την επόμενη φάση των ερευνών με την πρόσκτηση 3D δεδομένων, που σηματοδοτεί πως η εταιρεία έχει εντοπίσει στόχους για τους οποίους απαιτείται πληρέστερη απεικόνιση των γεωλογικών τους δομών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα επιτάχυνε και η Energean στο block 2, όπου από την 1η Νοεμβρίου εκτελεί σεισμικές έρευνες έχοντας προσπεράσει τις εργασίες για την πρόσκτηση 2D δεδομένων.

Με μεγάλη, όμως, ταχύτητα κινήθηκε και η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy στο ερευνητικό πρόγραμμα των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Μόλις το καλοκαίρι συγκροτήθηκε το νέο σχήμα κατόπιν της αποχώρησης της TotalEnergies και σε λίγες εβδομάδες ξεκίνησε τις εργασίες για τη λήψη 2D δεδομένων το ειδικό σκάφος τη PGS Sanco Swift.