Τρεις λόγοι για το εντυπωσιακό «comeback» του πετρελαίου

Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει την 20η Απριλίου, τότε που για πρώτη φορά στην ιστορία, η τιμή του αμερικανικού αργού στο συμβόλαιο Μαΐου είχε υποχωρήσει κάτω του μηδενός. Έκτοτε το πετρέλαιο έχει επιστρέψει δυναμικά, ανακάμπτοντας σχεδόν 90% τον προηγούμενο μήνα και επιστρέφοντας σε υψηλά τριών μηνών. Ποιοι όμως είναι ο λόγοι που «αναστήθηκαν» οι τιμές; Και, το κυριότερο, υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη;

Το μπρεντ έχει ενισχυθεί κοντά στα 42 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κινείται πάνω από τα 39 δολάρια το βαρέλι. Πίσω από το δυναμικό ράλι –με εβδομαδιαία άνοδο 16% για το μπρεντ και 14% για το αμερικανικό αργό- κρύβονται οι προσδοκίες ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ θα παρατείνουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την προσφορά κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και Ιούνιο, ώστε να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Την ίδια στιγμή, και οι ΗΠΑ μείωσαν σημαντικά την παραγωγή τον Απρίλιο και Μάιο, όπως και οι πετρελαϊκές εταιρείες του Καναδά.

Σαουδική Αραβία και Ρωσία –δύο από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αργού στον κόσμο- επιθυμούν παράταση των μειώσεων έως και τον Ιούλιο. Τα μέλη της πετρελαϊκής συμμαχίας συνεδριάζουν το Σάββατο μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να συμφωνήσουν σε παράταση των μειώσεων.

Πέραν της αποφασιστικότητας των ισχυρών δυνάμεων του πετρελαϊκού κόσμου να στηρίξουν τις τιμές, σε αυτό συμβάλλει και η ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης, καθώς μία μετά την άλλη οι χώρες ανά τον κόσμο αίρουν σταδιακά το lockdown και «ανεβάζουν ρολά». Τα αυτοκίνητα αρχίζουν και πάλι να κυκλοφορούν στους δρόμους, τα εργοστάσια βάζουν μπρος τις μηχανές και οι αεροπορικές αρχίζουν σιγά-σιγά και επαναφέρουν κάποιες πτήσεις.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος για την τόσο εντυπωσιακή άνοδο των τιμών: Το γεγονός ότι το αμερικανικό αργό(WTI) είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, υπό το μηδέν. «Όσο πιο χαμηλά πέφτεις, τόσο περισσότερο απογειώνεσαι», σχολιάζει ο Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Τσακ Παλάνιουκ. Και αυτό ισχύει για το αμερικανικό αργό και τις επιδόσεις του Μαΐου.

Δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουν οι τιμές κοντά στο μηδέν, μετά τη βουτιά έως και το -37 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο. Και γι’ αυτόν τον λόγο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό το αυτό το τόσο δυνατό ράλι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να είναι παραπλανητικό. Και επικαλούνται τις πρόσφατες προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας(IEA) για μείωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης κατά 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2012. Σε αυτήν την εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και ο άγνωστος Χ της παγκόσμιας οικονομίας και το πόσο γρήγορα θα καταφέρει να συνέλθει από την πανδημική κρίση.  Ο κόσμος πλέει σε αχαρτογράφητα νερά. Και, μαζί με αυτόν, σε αναζήτηση πυξίδας και οι πετρελαϊκές αγορές.

(naftemporiki)