Τα ΕΛΠΕ επενδύουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό σε Ελλάδα και Κύπρο
Μπορεί στην Κύπρο να είναι περισσότερο γνωστοί μέσω του δικτύου της ΕΚΟ, ωστόσο τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Ένας Όμιλος με 60 χρόνια ζωής, που αποτελεί σήμερα κορυφαία ενεργειακή εταιρεία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με δραστηριότητες στους κλάδους διύλισης, εφοδιασμού & εμπορίας πετρελαιοειδών, παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας, έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πολλών άλλων. Μία εταιρεία που πρωτοστατεί στις νέες προτεραιότητες του ενεργειακού κλάδου διεθνώς και στην ενεργειακή μετάβαση.
Για αυτό και η συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέα Σιάμισιη, στρέφεται κυρίως στο μέλλον και όλα όσα συνθέτουν την εικόνα του κλάδου την επόμενη μέρα, τόσο στον ευρωπαϊκό χάρτη, όσο και στην Κύπρο ειδικότερα. ΑΠΕ, ενεργειακός ψηφιακός μετασχηματισμός, υδρογονάνθρακες και όλα όσα αποτελούν τις ενεργειακές πηγές του μέλλοντος έχουν μπει πλέον ψηλά στην agenda του Ομίλου.
Ο όμιλος κατέχει έναν ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά. Με ισχυρή παρουσία σε 6 χώρες και μεγαλύτερους καταναλωτές την Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί τον σημαντικότερο εξαγωγέα πετρελαϊκών προϊόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η δραστηριότητά του, όμως, δεν περιορίζεται σε αυτό τον τομέα. Πρωταγωνιστεί στην παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω της ELPEDISON και με εργοστάσια παραγωγής ρεύματος 820 ΜW και με έργα ΑΠΕ, το χαρτοφυλάκιο των οποίων διπλασιάστηκε το τελευταίο χρόνο σε 1.2 GW, με στόχο να είναι σε λειτουργία περίπου 300 ΜW μέχρι το τέλος του 2021. Η επένδυση μάλιστα στα ΑΠΕ αποτελεί και την άμεση επιχειρησιακή προτεραιότητα του ομίλου, όπως απαιτείται από το νέο ενεργειακό μοντέλο της Ευρώπης και την ενεργειακή μετάβαση προς πιο καθαρές και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, βρίσκεται υπό κατασκευή το μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ελλάδα και εκ των μεγαλυτέρων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, στην περιοχή της Κοζάνης. Οι διεθνείς συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες, όπως είναι η TOTAL και η EXXON (Upstream), EDISON (ενέργεια), BP (σταθμοί καυσίμων), η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι επενδύσεις και το ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου είναι τα στοιχεία εκείνα που πιστοποιούν την ανταγωνιστικότητα και την επιτυχημένη πορεία του ομίλου.
Ο ρόλος – κλειδί της Κύπρου
Η Κύπρος μπαίνει στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον Ανδρέα Σιάμισιη να υπογραμμίζει ότι ο όμιλος παρακολουθεί την Κύπρο στο μεγάλο και γεμάτο προκλήσεις ταξίδι προς τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει επενδύσει στην αγορά της Κύπρου άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο έχει υλοποιήσει επενδύσεις σχεδόν 30 εκατομμυρίων σε νέες υπερσύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις διακίνησης πετρελαιοειδών στην περιοχή Βασιλικού, σε εκσυγχρονισμό του δικτύου αλλά και εξαγορές για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σε βιομηχανικούς πελάτες.
«Είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και κομβική περίοδος για την ενεργειακή αγορά.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι σημαντικότατες, ενώ ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχώς εντεινόμενες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις», αναφέρει στον «Φ» ο κ. Σιάμισιη.
Σε αυτή τη νέα συγκυρία, Ελλάδα και Κύπρος, καλούνται περισσότερο από ποτέ να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη αυτή περιοχή. Παράλληλα, αποτελούν βασικούς πυλώνες και αξιόπιστες δυνάμεις για την προώθηση του ενεργειακού μετασχηματισμού, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή.
Υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα του ρόλου της Κύπρου σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ο κ. Σιάμισιη αναφέρεται στη σημασία της διασύνδεσης του νησιού με τα ενεργειακά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραμένει μέχρι σήμερα ένα σταθερός στόχος.
Η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να ενδυναμωθεί μέσω των τερματικών σταθμών LNG και της κατασκευής αγωγού για την κάλυψη και προώθηση του Νοτιοανατολικού Ενεργειακού Διαδρόμου. Στρατηγικές κινήσεις, με αδιαμφησβήτητα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που συμβαδίζουν με τις πολιτικές που προωθεί στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις ενεργειακές πηγές, τα δίκτυα και την ασφάλεια του εφοδιασμού γενικότερα.
Ενεργειακή διασύνδεση και προώθηση των ΑΠΕ στην Κύπρο
Είναι γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μεταίχμιο μετάβασης από μια αμιγώς πετρελαϊκή αγορά ενέργειας σε μία πιο μεικτή αγορά, βασισμένη στην επόμενη γενιά ενεργειακών πηγών, με χαμηλότερο αποτύπωμα, όπως το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτή η ενεργειακή στροφή, σε συνδυασμό με το πρόσφορο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου για την ανάπτυξη και την εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων, συμβαδίζει απόλυτα με την ευρύτερη επιχειρησιακή στρατηγική του ομίλου και τοποθετεί την Κύπρο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ομίλου για ουσιαστικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ προωθούμε τη χρήση ηλιακής ενέργειας με την ανάπτυξη μεγάλων έργων ΑΠΕ και χαιρετίζουμε την στροφή της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση, με προγραμματισμένες αδειοδοτήσεις από τη ΡΑΕΚ χωρητικότητας 540 ΜW. Οι αντικειμενικές γεωγραφικές συνθήκες και το ευνοϊκό κανονιστικό πλαίσιο προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την μετάβαση σε καθαρή, πράσινη και οικονομική ενέργεια».
Ιδιαίτερα σημαντική, για το άνοιγμα και τη διασύνδεση της αγοράς, θα αποτελέσει και η κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στο Βασιλικό, με εμπορική ικανότητα 1bcm, καθώς και η αξιοσημείωτη συμμετοχή στον αγωγό διασύνδεσης Ευρασίας, μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου Ελλάδας.
Εκπαίδευση ενεργειακών στελεχών και ερευνητικός κόμβος
Έχοντας ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια μελετά τη δημιουργία ενός περιφερειακού “εργαστηρίου”, σε συνεργασία με την Βoston Consulting Group, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή ψηφιακών λύσεων οριζόντια, σε όλες τις αγορές, εστιάζοντας στη βιομηχανική επεξεργασία, το εμπόριο, τη λιανική, τις προσφορές προς τους καταναλωτές και τη διαχείριση κινδύνου.
«Έχουμε πρόσφατα υλοποιήσει αρκετά πιλοτικά προγράμματα για την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων, όπως τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση μεγάλων δεδομένων (AI & big data analytics) στον όμιλο. Προχωρούμε σε μεγαλύτερη εφαρμογή των λύσεων αυτών και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επιχειρησιακό περιφερειακό Hub, για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της ύπαρξης υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού» σημειώνει ο κ. Σιάμισιης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος εξετάζει τη στήριξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, όπως η χρηματοδότηση ενός εξειδικευμένου μεταπτυχιακού προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σε συνεργασία με κυπριακό πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα, εντός του 2021 και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προσφέρει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης 6-12 μηνών, σε πτυχιούχους σε εταιρίες του ομίλου.
Η Κύπρος είναι μία δυναμική αγορά, πρόσφορη για επενδύσεις που προάγουν και στηρίζουν την επόμενη μέρα του κλάδου και με ένα ανθρώπινο δυναμικό που καλύπτει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες αυτής της μετάβασης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στρέφει το βλέμμα του στο νησί μας, με την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να επιτύχουν σύγχρονες και καινοτόμες συνέργειες και να εξασφαλίσουν μία ισχυρή ενεργειακή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.
Από το philenews.com