Τέλος 2020 αρχές 2021 ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες από Total – ExxonMobil και ΕΛΠΕ στην Κρήτη – Οι Γάλλοι κρατούν τη “μπαγκέτα”

Κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σχεδιάζεται να υλοποιηθούν οι αναγκαίες σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και δυτικά της Κρήτης, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Η κοινοπραξία υπό την γαλλική Total, στην οποία μετέχουν επίσης η αμερικανική ExxonMobil αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια, αναμένεται να προχωρήσει στη διενέργεια των πιο “πυκνών” σεισμικών ερευνών στο διάστημα από τα τέλη του 2020 έως τις αρχές του 2021.

Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ειδικών σεισμογραφικών πλοίων αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθούν οι έρευνες στη διάρκεια του χειμώνα, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν εμφανίζει μεγάλη ακτοπλοϊκή κίνηση, επιτρέπει στις εταιρείες να πραγματοποιήσουν τις σεισμικές τους καταγραφές ακόμη και την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά, υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, διευκρινίζοντας ότι τη “μπαγκέτα” της κοινοπραξίας κρατά η γαλλική πετρελαϊκή, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές σεισμικές καταγραφές για την περιοχή της Κρήτης εμφανίζονται ενθαρρυντικές, ιδιαίτερα για την περίφημη τομή “Τάλως” η οποία εμφανίζει ανάλογη γεωλογική δομή με το περίφημο κοίτασμα Ζορ στα ανοιχτά της Αιγύπτου.

Οι  προκαταρκτικές και αραιές αυτές σεισμικές καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν τον 2015, στάθηκαν ικανές να προσελκύσουν τους δύο συνεταίρους των ΕΛΠΕ, Total και Exxonmobil, στις οποίες και παραχωρήθηκε η έρευνα και εκμετάλλευση των δύο οικοπέδων.