Συνωστισμός στην έξοδο από την Helleniq Energy με μπόνους 250.000 ευρώ

Ολοκληρώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων των εργαζομένωνγια την ένταξη στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ).

Το πρόγραμμα αφορά σε στελέχη και σε εργαζόμενους, μέλη του σωματείου. Αρχικά η σκέψη της διοίκησης ήταν να αποδεχτούν το πρόγραμμα 90-110 άτομα αλλά στην πορεία ο στόχος τέθηκε στα 200 άτομα.

Το «πακέτο»  είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο -λόγω και της υψηλής κερδοφορίας της επιχείρησης- αφού εκτός από την κλασική αποζημίωση συν μπόνους μισθών και εισφορών, προβλέπει και καταβολή επιπλέον 8-12 μισθών για εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Εκτιμάται ότι για έναν απλό εργαζόμενο το «πακέτο» θα στοιχίσει στη Helleniq Energy περί τα 250.000 ευρώ (μεικτά), ενώ για τα στελέχη θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 300.000 ευρώ.

Για να μη μείνουν κενά στην επιχείρηση μέχρι να γίνουν νέες προσλήψεις -ήδη έχουν βγει προκηρύξεις- προβλέπεται όσοι λάβουν το «πακέτο» να παραμείνουν αν το επιθυμούν στην εταιρεία μέχρι το τέλος του 2024 με συμβάσεις εργασίας.
Οι νέες προσλήψεις θα αφορούν τεχνίτες και εξειδικευμένο προσωπικό νεαρής ηλικίας με απολαβές σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τους παλαιούς εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν και είναι κοντά στη σύνταξη.

Ο «πονοκέφαλος» για τη διοίκηση είναι ότι οι αιτήσεις του προγράμματος έφτασαν τις 370, πολύ πάνω από το στόχο για αποχώρηση 200 εργαζόμενων.

Από τις 370 αιτήσεις, 320 είναι από τα μέλη του σωματείου και 50 αιτήσεις στελεχών. Όπως πληροφορείται το BD, το σωματείο έχει υποσχεθεί στα μέλη του ότι θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις. Να δούμε, όμως, ποια θα είναι η τελική απόφαση της διοίκησης: Αν κάνει δεκτές και τις 370 αιτήσεις -κάτι που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες- το πρόγραμμα θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ. Αν όντως επιτευχθεί συμφωνία με το σωματείο για σύνολο 200 ατόμων, τότε το πρόγραμμα θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Πάντως, το σωματείο έχει ενημερωθεί πως θα υπάρξει και άλλη εθελούσια έξοδος το 2027, για όσους δεν προλάβουν να αποχωρήσουν με το τωρινό πρόγραμμα.