Συνταξιούχοι: Έρχεται νέο κύμα προσφυγών -Όλες οι λεπτομέρειες

Το ασφαλιστικό αναμένεται να φέρει το επόμενο χρονικό διάστημα έναν νέο κύκλο προσφυγών από τους συνταξιούχους.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί επί του Ασφαλιστικού στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, οι αναπροσαρμογές στα ποσοστά αναπλήρωσης που προκαλούνται βάσει του νόμου Βρούτση δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκριναν αντισυνταγματικά τα σχετικά άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου ( ν.4387/2016 ).

Μεταξύ άλλων το ειδικευμένο επί του ασφαλιστικού πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος, Κώστας Νικολάου αναφέρει στην εφημερίδα της Δημοκρατίας πως, ο νόμος Βρούτσης είναι “ στον αέρα διότι αν και επί της ουσίας ήρθε να διορθώσει και να αντικαταστήσει διατάξεις ( του προηγούμενου νόμου) που ακύρωσε το ΣτΕ αυτό δεν προκύπτει.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

To ΣτΕ με τις πρόσφατες αποφάσεις (Οκτωβρίου του 2019) με πλήρη και σαφή τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου εστιάζει τις δυσαναλογίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων υποδεικνύοντας αλλαγές όχι ως προς την κλιμάκωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης αλλά ως προς τις αποδοχές (συντάξιμους μισθούς) καθώς μετά τα 1.200 ευρώ δεν προσαυξάνονται.

“Συνεπώς “, αναφέρει “περαιτέρω αύξηση των κλιμακίων στα έτη ασφάλισης και μάλιστα των τελευταίων ετών που προωθεί ο νέος νόμος (από τα 31 έως τα 40 έτη κατά 0, 56%, 0,91% και 0,75%) αφενός διατηρεί τις ανισότητες που υπήρχαν αφετέρου δημιουργεί νέες. Αυτό συμβαίνει επειδή ενώ έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης αλλού οι συντάξεις υπερβαίνουν το 100% των αποδοχών , ενώ σε άλλες πέφτουν κάτω από 50% καθώς οι συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ έχουν επιπλέον “κόφτη” από 3% έως 14% “.

Συντάξεις: Η αναλογία

Για να επέλθει η απαιτούμενη αναλογία δηλαδή όλες οι συντάξεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης να τυγχάνουν το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης όπως προτείνει το ειδικευμένο στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος, “θα πρέπει πέραν της επαναφοράς των κατώτατων ορίων που θα πρέπει να επανέλθουν, το ποσό της λεγόμενης εθνικής 384 ευρώ να προσαυξάνεται προοδευτικά και να μην υπολείπεται του ισοδύναμου ποσοστού (1.200/384 ) 30%. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της λεγόμενης εθνικής , 384 ευρώ αντικαθίσταται με το ποσοστό 30%».