Συνεχίζεται ο τραγέλαφος στη ΔΕΠΑ – Διοικητικό κενό εν μέσω “βυζαντινισμών”, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση – Οι χθεσινές συνεδριάσεις ΔΣ

Στον αυτόματο πιλότο βρίσκεται η ΔΕΠΑ, καθώς μια εβδομάδα μετά την “τηλεφωνική εντολή παραίτησης” του διευθύνοντος συμβούλου Δ.Τζώρτζη από συνεργάτη του κ. Σταθάκη, κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν λέει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, προκειμένου να αποκατασταθεί το διοικητικό  κενό.

Ούτε το ΥΠΕΝ, ούτε οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ με αποτέλεσμα η εταιρεία να πορεύεται ακέφαλη, τα ευτράπελα να πολλαπλασιάζονται, και ταυτόχρονα με όλα αυτά, οι  140 “εργολαβικοί” εργαζόμενοι προς τους οποίους ο κ. Σταθάκης είχε τάξει ότι θα τους μονιμοποιήσει, να εξετάζουν νέες απεργίες, παρόμοιες με εκείνες που είχαν προκαλέσει προβλήματα στα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΑ.

Ατυπα η διοίκηση της εταιρείας έχει περάσει στα χέρια του προέδρου της, Β. Δότση, ωστόσο τυπικά αυτή την στιγμή η ΔΕΠΑ κλείνει μια εβδομάδα ακυβερνησίας, αλληλοκατηγοριών και απόλυτου αλαλούμ, πρωτοφανούς στα χρονικά της. Αν μάλιστα η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες παραιτήσεις στη διοικητική πυραμίδα της ΔΕΠΑ. Είναι, δε, εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει “μιά γραμμή” επίσημη ανακοίνωση ούτε από το ΥΠΕΝ, ούτε από τους μετόχους, ούτε από την εταιρεία.

Οι πρωταγωνιστές

Ο μεν διευθύνων σύμβουλος Δ.Τζώρτζης επιμένει ότι δεν προτίθεται να φέρει εμπόδια στην αντικατάστασή του, ζητά ωστόσο να ενημερωθεί επίσημα για τους ακριβείς λόγους της αποπομπής του. Του χρεώνεται μεταξύ άλλων η αδυναμία του να υλοποιήσει την εντολή Σταθάκη για προεκλογική μονιμοποίηση των 140 εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ, διαδικασία που έπρεπε να γίνει εκτός ΑΣΕΠ, δηλαδή στα όρια της νομιμότητας. Του χρεώνεται επίσης ότι όταν εκείνοι απήργησαν, και οι εργολάβοι που τους απασχολούν προσέφυγαν στα δικαστήρια, εκείνος δεν “μπλόκαρε” τις προσφυγές, με αποτέλεσμα να εκτεθεί πολιτικά η κυβέρνηση. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η καρατόμηση Τζώρτζη συνδέεται όμως και με ευρύτερα θέματα διαφωνιών του με το περιβάλλον Σταθάκη, και την αδυναμία του να υποστηρίξει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης έχει αποφύγει να εμπλακεί ευθέως στο ζήτημα. Η εντολή παραίτησης προς τον κ. Τζώρτζη δόθηκε δια τηλεφώνου, πριν από μια εβδομάδα, από στενό του συνεργάτη, όχι από τον ίδιο τον υπουργό. Εκτοτε ο κ. Σταθάκης απέστειλε επιστολή προς τους μετόχους της ΔΕΠΑ, συγκεκριμένα τους Ρ. Λαμπίρη (ΤΑΙΠΕΔ), και Ευ. Τσοτσόρο (ΕΛΠΕ), παρακαλώντας τους για την άμεση αντικατάσταση του κ. Τζώρτζη, προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΝ εισηγείται τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου να αναλάβει προσωρινά ο νυν πρόεδρος της εταιρείας, Β. Δότσης.

Το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει συμμορφωθεί με την επιστολή Σταθάκη, καθώς θεωρεί ότι αυτή κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του Ταμείου, τεχνοκρατικά δεν απαιτείται η σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης παρά νομιμοποιείται το ίδιο το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, προκειμένου να άρει τις αρμοδιότητες προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, με την ίδια εξουσία, με την οποία του τις έδωσε. Οι ίδιες μάλιστα πηγές υποστηρίζουν ότι ο Δ. Τζώρτζης αρνείται να διευκολύνει την πολιτική ηγεσία με την παραίτησή του και ζητάει να του καταβληθεί αποζημίωση 20.000 ευρώ προκειμένου να παραιτηθεί. Σε αυτή την διελκυστίνδα, η θέση των ΕΛΠΕ παραμένει ασαφής.

Κατηγορηματικά διαφορετική άποψη με αυτήν του ΤΑΙΠΕΔ έχουν πηγές της διοίκησης της ΔΕΠΑ. Χαρακτηρίζουν τη στάση του Ταμείου ως “νομικά τερτίπια”, μιλούν για ευθυνοφοβία, και επιμένουν ότι οπουδήποτε στον κόσμο είναι η ΓΣ των μετόχων μιας εταιρείας, εκείνη που ορίζει ή διώχνει τον επικεφαλής της, και όχι το Δ.Σ.

Τα χθεσινά ΔΣ

Σε αυτό το τραγελαφικό κλίμα αντεγκλήσεων, και εν τέλει άρνησης των εμπλεκομένων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να λύσουν το αδιέξοδο, συνεδρίασαν χθες τα ΔΣ τόσο της ΔΕΠΑ (παρουσία του Δ.Τζώρτζη), όσο και του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” το ΔΣ της ΔΕΠΑ απέστειλε αναλυτική ενημέρωση προς τους μετόχους, δηλαδή ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, για την παρατεινόμενη εκκρεμότητα σχετικά με τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου, καλώντας τους να πάρουν επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη ΔΕΠΑ. Στην επιστολή γίνεται λόγος για προφανή δυσαρμονία που πρέπει να αποκατασταθεί, και οι δύο μέτοχοι, καλούνται να λάβουν πλέον απόφαση για την άμεση αντικατάσταση του κ. Τζώρτζη.

Σύμφωνα ωστόσο με κύκλους της ΔΕΠΑ, μετά την χθεσινή ενημέρωση, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από την πρώτη να του αποστείλει νέα, αναλυτικά στοιχεία για τις… διοικητικές δυσλειτουργίες που έχουν εμφανισθεί, προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση έχει πυροδοτήσει ένα κλίμα καχυποψίας, και εκατέρωθεν κατηγοριών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους για το ποιος έχει τη ευθύνη να πάρει την απόφαση αλλαγών στη ΔΕΠΑ, ενώ στο εσωτερικό της εταιρείας επικρατεί αναβρασμός ως προς το ποιος είναι αρμόδιος για τι. Οι επιπτώσεις από αυτό το αλαλούμ, εφόσον δεν λάβει τέλος, αναμένεται να φανούν μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινής λειτουργίας της ΔΕΠΑ.

Όσο για τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ, Β. Δότση έχει ήδη αναλάβει άτυπα ρόλο διαχειριστή σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων οι διαπραγματεύσεις με τους συμβασιούχους, στους οποίους ο κ. Τζώρτζης, πριν την αποκαθήλωσή του, είχε υποσχεθεί μονιμοποίηση χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

https://energypress.gr