Ρωσία: Υπό έλεγχο η κατάσταση με την πετρελαιοκηλίδα στο Νορίλσκ

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στον ποταμό Αμπάρναγια, παρακείμενο στην πόλη Νορίλσκ, η οποία προξενήθηκε από διαρροή 20.000 τόννων πετρελαίου ντίζελ από δεξαμενή καυσίμων του θερμοηλεκτρικού Σταθμού -3 της πόλης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας.

Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε ότι τα συνεργεία απορρύπανσης θα παραμείνουν στην περιοχή έως ότου εξαλειφθούν οι συνέπειες της ρύπανσης και πως αυτή τη στιγμή στην απορρύπανση του ποταμού συμμετέχουν 470 διασώστες του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, οι οποίοι σύντομα θα αυξηθούν σε 500.

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace συνέκρινε το ατύχημα στο Νορίλσκ, όπου διέρρευσαν 15.000 τόννοι στον ποταμό και στο έδαφος 6.000 τόνοι με το ατύχημα της ExxonValdez το 1989.

Η κατάσταση με τη διαρροή χιλιάδων λίτρων καυσίμων στο Νόριλσκ πρέπει να τεθεί υπό απόλυτο έλεγχο και οι αιτίες του συμβάντος πρέπει να εντοπιστούν χωρίς συμβιβασμούς, δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

“Ζητώ από όλες τις υπηρεσίες που συμμετέχουν άμεσα σε αυτό το έργο, σαφώς και από το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης, να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση”, δήλωσε ο πρόεδρος σε σημερινή του συνάντηση με περιβαλλοντολόγους. “Σίγουρα, πρέπει να βρεθούν οι αιτίες και να αξιολογηθούν οι ζημιές διεξοδικά και χωρίς συμβιβασμούς”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Πούτιν ζήτησε ακόμη να ελεγχθούν διεξοδικά όλες οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη χώρα.

“Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Εποπτική Υπηρεσία για τη Διαχείριση Φυσικών Πόρων να αναλύσει διεξοδικά την κατάσταση και σε άλλες εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα και, εάν είναι απαραίτητο, να παραχθεί βοήθεια και με τη συμμετοχή ειδικών του υπουργείου έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Απαίτησε επίσης από το υπουργικό συμβούλιο να τροποποιήσει τους νόμους περί προστασίας του περιβάλλοντος για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια ατυχήματα όπως με την πετρελαιοκηλίδα στο Νόριλσκ. Ακόμη, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση τoυ ομίλου Nornikel να αναλάβει το κόστος των εργασιών απορρύπανσης στον ποταμό Αμπάρναγια και τους εδάφους.

Η εφημερίδα RBK αναφέρει ότι στο διάστημα 2017-2018 η ρυθμιστική αρχή τεχνολογικού ελέγχου της Ρωσίας (Rostexnadzor) είχε πραγματοποιήσει τρεις μεγάλους τεχνολογικούς ελέγχους στον Θερμοηλεκτρικό σταθμό -3 του Νορίλσκ, διαπιστώνοντας 33 παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και όσες αφορούσαν τις δεξαμενές. Η εταιρεία ωστόσο δήλωσε ότι οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν τότε δεν αφορούσαν την δεξαμενή από την οποία έγινε η διαρροή.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αρκτική απ’ ότι σε άλλες περιοχές, του κόσμου συνιστώντας απειλή για τις υποδομές, που έχουν ανεγερθεί σε μόνιμα παγωμένο υπέδαφος.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο διέψευσε τα όσα ακούστηκαν νωρίτερα περί εθνικοποίησης του ομίλου Nornikel. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει ακούσει τίποτα σχετικό περί προτάσεων για εθνικοποίηση του ομίλου Nornikel, ούτε για προσπάθειες εκ μέρους των αρχών να αντικαταστήσουν τους ιδιοκτήτες του ομίλου. Νωρίτερα ο πρώην συνιδιοκτήτης της Nornikel Μιχαήλ Προχόροφ, είχε δηλώσει ότι οι προτάσεις που ακούγονται για εθνικοποίηση της εταιρείας δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Προχόροφ από το 2001 είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της Nornikel και υπήρξε συνιδιοκτήτης του ομίλου με τον Μιχάηλ Ποτάνιν εώς το 2008, οπότε πούλησε το μερίδιο του στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)