Ρυθμιστής των τιμών πετρελαίου ο συμβιβασμός μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας

Το Brent ενισχύεται 0,27% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 30,02 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια ώρα που το αργό σημειώνει πτώση 1,74% στα 24,88 δολ./βαρέλι.

Στις σημερινές τιμές του πετρελαίου αποτυπώνονται οι αμφιβολίες των επενδυτών αναφορικά  με το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Ειδικότερα, το Brent ενισχύεται 0,27% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 30,02 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια ώρα που το αργό σημειώνει πτώση 1,74% στα 24,88 δολ./βαρέλι.
Οι παγκόσμιες πετρελαϊκές τιμές έχουν μπει σε περιδίνηση λόγω διαφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και στο Ριάντ ως προς το επίπεδο παραγωγής, καθώς η οικονομία σε όλο τον πλανήτη «έχει πατήσει φρένο».

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημείωσαν «άλμα» της τάξεως του +25%, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι κοντά στο να συμφωνήσουν για μείωση της παραγωγής τους κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια, με τον ίδιο να προσθέσει ότι «εάν συμβεί αυτό θα είναι σπουδαίο για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Παράλληλα, το Saudi Press Agency ανέφερε χθες ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ να πραγμαποιηθεί μία «έκτακτη» συνάντηση, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες συμφωνίας.
Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να μη μειώσουν την παραγωγή τους χωρίς μία συντονισμένη μείωση και από άλλους μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.
«Στην καλύτερη περίπτωση, πιστεύουμε ότι οι χώρες θα συμφωνήσουν στο να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να παρακολοθούν την κατάσταση στην αγορά», πρόσθεσε ο κ. Tonhaugen.

www.worldenergynews.gr