Πώς η συνεργασία ΔΕΠΑ με Μυτιληναίο διασφάλισε την εξομάλυνση της αγοράς φυσικού αερίου

Η άμεση συνεργασία των διοικήσεων της ΔΕΠΑ και της Μυτιληναίος έδωσαν λύση και εξομάλυναν την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, που βρέθηκε προ της απρόοπτης έκρηξης στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της βλάβης στον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό και την προσωρινή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από και προς τη γειτονική χώρα, η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ προχώρησε άμεσα σε μια σειρά ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των πελατών της, με ιδιαίτερη έμφαση στους ηλεκτροπαραγωγούς και τη μεγάλη βιομηχανία, δίχως την παραμικρή επιβάρυνση.

Η  ΔΕΠΑ προχώρησε σε swap με την Μυτιληναίος η οποία είχε παραλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμη φορτίο και άμεσα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες κάλυψης που προέκυψαν.
H Μυτιληναίος έχουσα και το μεγαλύτερο μερίδιο 40% στην αγορά φυσικού αερίου έδειξε πλήρη ετοιμότητα για να στηρίξει τις ανάγκες που προέκυψαν.
Η όλη συνενόηση έλαβε χώρα μεταξύ των διοικήσεων των δύο ομίλων με άμεση διευθέτηση του προβλήματος και αφού η ΡΑΕ έδωσε τις σχετικές άδειες.
Ένα άλλο πρόβλημα που επιλύθηκε με ελάχιστες επιπτώσεις είχε να κάνει με την διπλή χρέωση, που θα ανέκυπτε λόγω του αερίου εξισσορρόπησης που ήταν διαθέσιμο,
Παράλληλα το πλοίο που ανέμενε η ΔΕΠΑ για την συνέχεια ήλθε ταχύτερα κατά 6 ημέρες με αποτέλεσμα η αγορά να έχει επιτύχει γρήγορα την πλήρη εξομάλυνση.

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ πρωτοστάτησε, σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τη ΡΑΕ, ώστε να αξιοποιηθούν τάχιστα τα υφιστάμενα αποθέματα- δικά της και άλλων- υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, μέσω στοχευμένων ανταλλαγών ΥΦΑ μεταξύ Χρηστών, καθώς και της αεριοποίησής του με συνοπτικές διαδικασίες.
Η βλάβη, που πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως από χθες 29/7 το πρωί, ήταν αποτέλεσμα έκρηξης που σημειώθηκε δύο μέρες πριν, στο σκέλος του Βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς φυσικού Αερίου, με συνέπεια να διακοπεί ολοσχερώς η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, αλλά και η ανάστροφη ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την χώρα μας προς την Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ χρησιμοποιεί περισσότερο από όλους τους άλλους χρήστες του ΕΣΦΑ το Σημείο Διασύνδεσης Kulata-Σιδηροκάστρου και αντί άλλων συμβατικών κινήσεων που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντά της, η Εταιρεία αντέδρασε με γνώμονα και βασική προτεραιότητά της την ομαλή και αδιάλειπτη τροφοδοσία των πελατών της με φυσικό αέριο.
Χάρη στην άμεση αντίδραση αποσοβήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά η διαφαινόμενη κρίση, με το χαμηλότερο, μάλιστα, κόστος για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου, αλλά και ευρύτερα, αφού οι διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, επηρεάζουν άμεσα και έντονα την οριακή τιμή συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr