Πρόσω ολοταχώς για κατεδάφιση δεξαμενών ΕΛΠΕ

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος της αίτησης για άδεια κατεδάφισης των δεξαμενών υγρών καυσίμων της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας ότι αναμένεται ότι ο Δήμος Λάρνακας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της ΕΛΠΕ την επόμενη εβδομάδα.Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη την έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος της αίτησης για άδεια κατεδάφισης των δεξαμενών πετρελαίου της ΕΛΠΕ (Ελληνικών Πετρελαίων). Η εταιρεία υπέβαλε αρχές Ιανουαρίου 2020, αίτηση στο Δήμο Λάρνακας για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της, ενώ μέσω του Δήμου τον Ιούλιο, η εταιρεία υπέβαλε Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), στο Τμήμα Περιβάλλοντος»

Πρόσθεσε ότι «οι απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, δόθηκαν τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και απομένει να παραχωρηθεί η άδεια από τον Δήμο Λάρνακας ως Πολεοδομική Αρχή. Μόλις εξασφαλιστεί η άδεια, η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια θα προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφιση των εγκαταστάσεων τους και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι «ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε την άδεια κατεδάφισης των δεξαμενών της EXON MOBILE και αναμένουμε εντός του Ιανουαρίου να εκδοθεί και η άδεια κατεδάφισης της PETROLINA. Σε λίγους μήνες από σήμερα, θα έχει επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που είχαν θέσει κατά καιρούς τα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης, δηλαδή την κατεδάφιση των δεξαμενών πετρελαίου που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας».

Αφού ανέφερε πως «εδώ και αρκετό καιρό οι συγκεκριμένες δεξαμενές είναι άδειες, αφού οι εργασίες έχουν μεταφερθεί στο Βασιλικό» ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι «ο κόσμος της Λάρνακας πρέπει να δει τις δεξαμενές να κατεδαφίζονται, προκειμένου να πιστέψει ότι αυτές είναι άδειες και δεν θα υπάρχει πλέον το πρόβλημα της επικινδυνότητας που αντιμετώπιζε η επαρχία Λάρνακας».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «η προσοχή μας θα επικεντρωθεί πλέον στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων του υγραερίου αφού και στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα οι εγκαταστάσεις της Κοινοπραξίας προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να μετακινηθούν στην περιοχή του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό» είπε και σημείωσε πως «αναμένουμε πως μέχρι τον Ιούνιο – Ιούλιο του επόμενου χρόνου, θα έχουν μεταφερθεί όλες οι εργασίες που αφορούν το υγραέριο στο Βασιλικό και η Λάρνακα θα αναπνεύσει επιτέλους ελεύθερα».

Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι «το 2021 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Λάρνακα δεν θα κοιμάται με τον μεγάλο κίνδυνο μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής που πιθανόν να προκαλούσαν οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου. Αναμένεται ότι ο Δήμος Λάρνακας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της ΕΛΠΕ την επόμενη εβδομάδα».

Σημειώνεται ότι η άδεια κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της ΕΛΠΕ στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας περιλαμβάνει αποσυναρμολόγηση,  αποξήλωση και κατεδάφιση όλων των κτιρίων, κατασκευών, δεξαμενών, δικτύου σωληνώσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού που αποτελούν μέρος της εγκατάστασης αποθήκευσης και διανομής πετρελαιοειδών της εταιρείας

 

Από το economytoday.sigmalive.com