Οι καταναλωτές αποθεματοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και η αγορά καυσίμων “κρατιέται ζωντανή” – 2 εβδομάδες ακόμη περιθώριο για παραγγελίες

Όπως είναι λογικό, η αγορά καυσίμων βιώνει εξαιτίας των έκτακτων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ειδικά στη βενζίνη αυτό το μήνα η πτώση φτάνει σε όλη την επικράτεια το 70%, υποχωρώντας έως και 80% στα αστικά κέντρα.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στο πετρέλαιο κίνησης,  αν και η κατανάλωση λόγω των αγροτικών εργασιών που συνεχίζονται διατηρεί το ποσοστό της μείωσης αρκετά κάτω από το 50%.

Εκεί όμως που η αγορά φαίνεται να δείχνει σημαντική αντίσταση είναι στο πετρέλαιο θέρμανσης, που λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών εμφανίζεται εξαιρετικά ελκυστικό και αρκετοί καταναλωτές αγοράζουν ακόμη και σήμερα προκειμένου να επωφεληθούν για την επόμενη σεζόν.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους το πετρέλαιο θέρμανσης έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση στην τιμή η οποία από το 1,07 ευρώ το λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή) έχει υποχωρήσει την περασμένη Παρασκευή στο 0,815 ευρώ το λίτρο (-24%). Η υποχώρηση αυτή, ως γνωστόν δεν είναι αναλογική της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της τιμής της αντλίας στα καύσιμα, αποτελείται από φόρους, δασμούς και τέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου, δηλαδή οι καταναλωτές έχουν περιθώριο 2 εβδομάδων προκειμένου να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης στις τρέχουσες ανταγωνιστικές τιμές. Άλλωστε η πρόσφατη συμφωνία των 20 κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες, με τη συμφωνημένη περικοπή της παραγωγής, οι τιμές να κινηθούν ανοδικά. Ως γνωστόν τα μέλη του ΟΠΕΚ + συμφώνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να μειώσουν την παραγωγή τους κατά σχεδόν 10%, βάζοντας τέλος στον πόλεμο τιμών που είχε ξεσπάσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.