Νεφελούδης: Σε εξέλιξη η συζήτηση για νέες κλαδικές συμβάσεις με πλήρη ισχύ

«Τα μηνύματα που παίρνουμε, μετά την εφαρμογή της επεκτασιμότητας, είναι πολύ θετικά. Σε πολλές περιπτώσεις, εργαζόμενοι έχουν δει σοβαρές αυξήσεις… θα τα έχουμε και στον τουριστικό χώρο, στα ξενοδοχεία, όταν μπει σε εφαρμογή η κλαδική σύμβαση. Είναι θέμα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθούν σε εφαρμογή οι διαδικασίες» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5.

«Έχουμε σε ισχύ 11-12 κλαδικές συμβάσεις» είπε ο κ. Νεφελούδης, επισημαίνοντας ότι μερικές είναι πολύ σημαντικές, όπως για εταιρείες πετρελαιοειδών, καπνοβιομηχανίες, μεταλλεία και λιγνιτορυχεία, καθώς και για εταιρείες ζαχαρωδών (για τη βιομηχανία με τον ΣΕΒ και τις μικρομεσαίες με τη ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, είναι, επίσης, σε εξέλιξη η συζήτηση:

Για συγκρότηση εργοδοτικής οργάνωσης στο θέαμα-ακρόαμα, ώστε να γίνει κλαδική σύμβαση και να επεκταθεί.
Για κλαδική σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ).
Για κλαδικές σε χώρους με μεγάλο πληθυσμό εργαζόμενων, όπως στα super market.
Στα super makret, μάλιστα, όπως υπογράμμισε, κάποιες επιχειρησιακές συμβάσεις είναι πολύ καλές.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι η τροπολογία έγινε, για να αλλάξει ο χρόνος κατά τον οποίο υλοποιείται αυτή η διαδικασία … να ισχύσει, δηλαδή, ο νέος κατώτατος από την 1η Ιανουαρίου, ενώ συμπλήρωσε ότι καταργείται ο υποκατώτατος.