«Με το νόμο» ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένων και έλεγχος με κάμερες!

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων που …κατακεραύνωνε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφορικά με την αιτιολόγηση των απολύσεων,θεσμοθετείται με κατεπείγον νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα που ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα. Στο ίδιο νομοθέτημα προβλέπεται χωρίς περιορισμούς η χρήση κάμερας για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Στις 18 Αυγούστου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπερασπιζόμενος την τροπολογία που είχε φέρει στις 8 Αυγούστου για την κατάργηση της υποχρεωτικής αιτιολογίας της απόλυσης καθώς και την υπογραφή της εφαρμοστικής απόφασης είχε δηλώσει ότι  «με βάση τον ‘βάσιμο λόγο’ απόλυσης, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονή των εκλογών, έφερε ταυτόχρονα το πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων. Στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” καταχωρούνταν οι λόγοι που ο εργοδότης θεωρούσε ότι ήταν εκείνοι που έπρεπε να απολυθεί ο εργαζόμενος. Αύριο, καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων».

Μόλις 5 μέρες αργότερα με διάταξη που προωθείται στο κατεπείγον νομοσχέδιο για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που κατατέθηκε την Πέμπτη 22/8 το βράδυ στην Βουλή (ΕΔΩ) τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων μπορούν να τύχουν επεξεργασίας προκειμένου οι εργαζόμενοι να …απολυθούν. Το νομοσχέδιο υπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής (θα το υπερψηφίσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) και προβλέπεται να ψηφιστεί την Δευτέρα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 27 του νομοσχεδίου ορίζεται με σαφήνεια ότι μπορεί να γίνει χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ακόμη και για την καταγγελία μιας σύμβασης, δηλαδή με απλά λόγια για την απόλυση ενός εργαζομένου.

Επίσης απελευθερώνεται το (ούτως η άλλως προβληματικό) καθεστώς της χρήσης καμερών προκειμένου να παρακολουθούνται εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας.

Με αυτήν την διάταξη είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η χρήση προσωπικών δεδομένων μπορεί να αξιοποιηθεί από τον εργοδότη για την εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας μίας απόλυσης.

Στο νομοσχέδιο όμως προβλέπεται και άλλη …καινοτομία, αφού με διάταξη στο ίδιο άρθρο απελευθερώνεται η χρήση καμερών τρόπος ελέγχου της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Αυτή είναι η αλλαγή που γίνεται στην ισχύουσα νομοθεσία για την χρήση κάμερας σε χώρους εργασίας. Σύμφωνα με την νέα διάταξη που προωθείται τα δεδομένα που συλλέγονται σε χώρους εργασίας από βιντεοσκόπηση «δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ως αποκλειστικά κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας των εργαζομένων». Με άλλα λόγια δηλαδή ..μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της αποδοτικότητας αρκεί να συνυπάρχουν με άλλα ελεγκτικά μέσα!

Αυτά την ίδια στιγμή που για τον ζήτημα των καμερών στους χώρους εργασίας υπάρχουναποφάσεις από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ενδεικτική είναι η απόφαση 20/2017 τους αρχής μετά από προσφυγή εργαζόμενης, που μετά από παρακολούθηση μέσω κάμερας δέχθηκε ποινή υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών.

Στην απόφαση της Αρχής μεταξύ άλλων τονίζεται: « Σύµφωνα µε το άρθρο 7 της υπ’ αριθµ. 1/2011 Οδηγίας, το σύστηµα βιντεοεπιτήρησης δεν θα πρέπει να χρησιµοποιείται για την επιτήρηση των εργαζοµένων εντός των χώρων εργασίας, εκτός από ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζοµένων ή την προστασία κρίσιµων χώρων εργασίας (π.χ. στρατιωτικά εργοστάσια, τράπεζες, εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου). Για παράδειγµα, σε έναν τυπικό χώρο γραφείων επιχείρησης, η βιντεοεπιτήρηση πρέπει να περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου, χωρίς να επιτηρούνται συγκεκριµένες αίθουσες γραφείων ή διάδροµοι». Επίσης σημειώνεται πως  «εξαίρεση µπορεί να αποτελούν συγκεκριµένοι χώροι, όπως ταµεία ή χώροι µε χρηµατοκιβώτια, ηλεκτροµηχανολογικό εξοπλισµό κλπ., υπό τον όρο ότι οι κάµερες εστιάζουν στο αγαθό που προστατεύουν κι όχι στους χώρους των εργαζοµένων. Επίσης, σε ειδικούς χώρους, όπως χώρους µε ηλεκτροµηχανολογικές εγκαταστάσεις ουπεύθυνος βάρδιας ή ο υπεύθυνος ασφαλείας µπορεί να παρακολουθεί σε πραγµατικό χρόνο τους χειριστές µηχανηµάτων υψηλής επικινδυνότητας, µε σκοπό να επέµβει άµεσα αν συµβεί κάποιο περιστατικό ασφαλείας».

Πηγή : https://www.imerodromos.gr