Κ. Χατζηδάκης: Συμμαχία με την Τ.Α. στην εθνική προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος

Για τη σύναψη μίας συμμαχίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μία εθνική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία των επικεφαλής των Περιφερειών της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προτεραιότητα του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης είναι η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μέσω της ορθής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες καλύπτουν το 40% της έκτασής της, με τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης. Ενώ, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην επίλυση των ζητημάτων των αντιρρήσεων που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες.

Όσον αφορά το σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, ο κ. Χατζηδάκης, προανήγγειλε, με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης ως εξέλιξη του ΕΚΠΑΑ, με υψηλού επιπέδου στελέχη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να απαξιώσω το έργο των φορέων διαχείρισης, όμως υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης, σύγχυση αρμοδιοτήτων και το υπάρχον σύστημα δε λειτουργεί».

Όπως εξήγησε, με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, οι περιφέρειες θα καταστούν αρμόδιες για τα έργα και την ανάπτυξη των περιοχών, με έργα ήπιων παρεμβάσεων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το ΥΠΕΝ, ενώ θα αποσαφηνιστεί και ο ρόλος των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Ταυτόχρονα, θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των υφιστάμενων φορέων διαχείρισης, οι οποίοι πλέον θα έχουν τον ρόλο διευθύνσεων ανά περιοχή.

«Καταλήξαμε σε μία χρυσή τομή, η οποία δεν απέχει από το σύστημα που χρησιμοποιούν η Αυστρία και η Ιρλανδία, έτσι ώστε αυτό που κάνουμε να αποδειχθεί ό,τι καλύτερο από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα δασικά, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την αύξηση του αριθμού των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων με την παρουσία δασολόγου, μηχανικού και δικηγόρου και θα υπάρξει σύνδεση της αμοιβής με τη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

«Σε περίπτωση που κάποιος δικαιωθεί θα μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του αμέσως, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση όλης της περιφερειακής ενότητας, καθώς με το ισχύον καθεστώς θα έπρεπε να περιμένει μέχρι και 25 χρόνια, κάτι που συνιστά απαλλοτρίωση της περιουσίας του και παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του. Και τέλος, όπου υπάρχει πράξη της διοικήσεως η οποία προβλέπει ότι μία περιοχή δεν είναι δάσος, αυτή η περιοχή δε θα αμφισβητείται εκ των υστέρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ έφερε ως παραδείγματα αμφισβητήσεων από το δημόσιο τα εποικιστικά των προσφύγων, απαλλοτριωτέες εκτάσεις, εκτάσεις που καλλιεργούνται και επιδοτούνται από αναδασμούς. «Αυτά τα ζητήματα τα κλείνουμε. Εκκρεμούν 160.000 αντιρρήσεις για το 55% της χώρας. Σε δύο χρόνια εξετάστηκαν 2.000. Εάν πάμε με αυτούς τους ρυθμούς, το θέμα θα λυθεί σε 25 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε δε, ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων προκειμένου, όπως τόνισε, να προστατεύσουμε το πραγματικό δάσος και όχι το κατά φαντασία δάσος.

Επιπλέον, στη συνάντηση επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, η εκ νέου προώθηση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ΄ οίκον και η επέκτασή του σε δημόσια κτίρια κα επιχειρήσεις, η απλοποίηση και επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το νέο ΕΣΠΑ, η επιτάχυνση της διασύνδεσης του φυσικού αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Κεντρική Μακεδονία αλλά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δε θα ζημιώσουμε το περιβάλλον γιατί θα εφαρμόσουμε το Ενωσιακό Δίκαιο που είναι το αυστηρότερο στον πλανήτη, αλλά δεν είναι υπεράσπιση του περιβάλλοντος όταν μία υπηρεσία χρειάζεται τόσα χρόνια για να εκδώσει μία απόφαση».

Έκανε λόγο για μία «εθνική προσπάθεια για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια στη διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι ώστε να καλύψουμε όσο ταχύτερα γίνεται το κενό». Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει η δημοπράτηση 17 έργων μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη τη χώρα.

Ενώ, όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, άμεσος στόχος είναι να μην υπάρξουν εστίες δυσφήμισης για τη χώρα μέχρι το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία τριών μονάδων στην Αττική και δύο στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ κεντρικοί στόχοι αποτελούν η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή, τα πράσινα σημεία, τον καφέ κάδο με έμφαση αρχικά στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, ενώ θα εξεταστεί και η λειτουργία των Συστημάτων Ανακύκλωσης και Διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, καθώς και τα έργα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των υγρών αποβλήτων και οι βιολογικοί καθαρισμοί για οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.

Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκαν τα ειδικά πλαίσια χωρικού σχεδιασμού, στα οποία προτεραιότητα, σύμφωνα πάντα με τον ΥΠΕΝ, θα δοθεί σε αυτά των ΑΠΕ, του τουρισμού και στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ, όπως είπε, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθεί το 45% της χώρας μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Όσον αφορά τα Δίκτυα Φυσικού Αερίου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μέχρι το 2021 να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και να καλυφθούν 39 πόλεις, εκ των οποίων 18 σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ όπως είπε, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, έχουμε θέσει το θέμα των χρηματοδοτήσεων για μετά το 2023, αρκεί να συνδέονται με τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως αυτή του υδρογόνου.

Τέλος, όσον αφορά την εκτροπή του Αχελώου, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις και τη νομολογία του ΣτΕ, θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει αυταρχικά και με βάση τις αποφάσεις προηγουμένων κυβερνήσεων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε ως σύμμαχοι στις προσπάθειες που κάνετε. Ήδη έχουν δοθεί λύσεις σε μία σειρά ζητημάτων. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε. Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι του ΥΠΕΝ για όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν μείνει άλυτα εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι «θα μας βρείτε διεκδικητικά μπροστά σας όταν κάτι δεν πάει καλά».