Κορύφωση των εκβιασμών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της τράπεζας Πειραιώς

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει την Παρασκευή 30/8 ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), μετά την επιλογή (παρά τις πιέσεις έξι περίπου μηνών) της συντριπτικής πλειονότητας στη Διεύθυνση Διαχείρισης  Κόκκινων Δανείων (PLU/RBU), περίπου 900 εκ των συνολικά 1.300 να παραμείνουν εργαζόμενοι στην τράπεζα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, με  προσωπική επιστολή του προς τους εργαζόμενους αυτούς κλιμακώνει την πίεση προκειμένου να αποδεχθούν την μετάβαση στην κοινή εταιρεία της Πειραιώς με την Intrum (πρόκειται για διεθνή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων).

Αυτό συνέβη μάλιστα την ίδια μέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα εξαμήνου της Τράπεζας, και αποτυπώθηκε η αύξηση της κερδοφορίας, η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 7% και η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ΝΡΕ),

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μεγάλου, «η ανεύθυνη αυτή στάση τους (σ.σ.: όσων εκφράζουν ενστάσεις για τη μετάβαση των εργαζόμενων στο νέο σχήμα), που υπαγορεύεται από προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία. Διότι είναι προφανές ότι μετά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του RBU στη νέα εταιρεία, η δυνατότητα απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού από την Τράπεζα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Δηλαδή, η Διοίκηση της Τράπεζας αφήνει υπονοούμενα ότι δεν θα σεβαστεί την υπογραφή της στην συμφωνία με την ΟΤΟΕ για τον εθελοντικό χαρακτήρα της μετάβασης.

«Η ρητορική για την δήθεν διασφάλιση του συμφέροντος των εργαζόμενων δεν πείθει κανέναν όταν μετατρέπεται σε κραυγή απελπισίας και ευθεία απειλή στο μεροκάματο των ανθρώπων και των οικογενειών τους», σημειώνει το σωματείο, τονίζοντας ότι το προφίλ της Διοίκησης που θεωρεί τους εργαζόμενους πιόνια σε μια σκακιέρα επιχειρηματικών συμφερόντων είναι αναχρονιστικό κι αναποτελεσματικό.

Το σωματείο επαναλαμβάνει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων της Τράπεζας στο νέο εταιρικό σχήμα είχε συμφωνηθεί να γίνει αυστηρά και μόνο σε εθελοντική βάση και καλεί την ΟΤΟΕ να αντιδράσει στην προκλητική δήλωση του κ. Μεγάλου προασπίζοντας το δικαίωμα των εργαζόμενων που στη συντριπτική τους πλειονότητα επέλεξαν την παραμονή στην Τράπεζα Πειραιώς».

Ο ΣΕΥΤΠΕ επαλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι ο εθελοντικός χαρακτήρας της μετάβασης και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων όσων επιλέξουν να ασκήσουν το δικαίωμα παραμονής  ισχύει στο ακέραιο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι συμφωνίας της συγκεκριμένης τράπεζας με την ΟΤΟΕ.

Αναδημοσίευση από left.gr