Κατώφλι στα 650 με 700 εκατ. ευρώ για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών

Μια γενική εικόνα για το που μπαίνει ο πήχης των προσδοκιών για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, έδωσε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ του ομίλου.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιης, ο όμιλος έχει εγγράψει στα βιβλία του επένδυση για το 35% συνολικά της ΔΕΠΑ, της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη “σπάει” στα δύο μεταξύ ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Συγκεκριμένα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία έχουν επενδυθεί και τα μεγαλύτερα ποσά λόγω των υψηλών αναγκών σε κεφάλαια για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 250 έως 300 εκατ. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ αφορά στην επένδυση στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Δηλαδή με βάση τις επενδύσεις των ΕΛΠΕ, που αφορούν στο 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η αποτίμηση για το 100% διαμορφώνεται στα επίπεδα των 650 με 700 εκατ. ευρώ, που είναι και το κατώφλι των προσδοκιών του ομίλου από την πώληση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε η διοίκηση των ΕΛΠΕ, η πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών ήταν η πιο πρόσφορη λύση, με δεδομένο ότι η κοινή διάθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του 100%, δίνει πρόσθετη υπεραξία. Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι η δραστηριότητα της διανομής είναι ασύμβατη με τις δραστηριότητες της εμπορίας, δημιουργώντας προσκόμματα και περιορισμούς στην δραστηριότητα της εμπορίας, στην οποία τα ΕΛΠΕ θέλουν να επικεντρωθούν.
Να σημειωθεί τέλος ότι στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα διενεργηθούν δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, η πρώτη από το ΤΑΙΠΕΔ και η δεύτερη από τα ΕΛΠΕ, όπως προβλέπει και το μνημόνιο των δύο πλευρών για την από κοινού πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
(ENERGYPRESS)