Και εταιρεία προμήθειας ρεύματος από την Helleniq Energy στην Κύπρο – Παροχή ενέργειας σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες

Διπλή «είσοδο» στην ενεργειακή αγορά της Κύπρου σχεδιάζει η Helleniq Energy, καθώς εκτός από την παρουσία στον κλάδο των ΑΠΕ, έχει στα σκαριά και την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Δίνοντας το «παρών» και στην τοπική αγορά ηλεκτρισμού, στόχος της Helleniq Energy είναι να παρέχει ρεύμα σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, χωρίς να σχεδιάζει, προς το παρόν, η θυγατρική της να εντάξει στο πελατολόγιό της και οικιακούς καταναλωτές.

Στο σχέδιο «εισόδου» στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου είχε κάνει μνεία ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, στις δηλώσεις του για την πρόσφατη εξαγορά των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στο νησί. «Η επένδυση αυτή, μαζί με την ίδρυση της νέας εταιρίας μας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κυπριακή αγορά, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις στο πελατολόγιό μας και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας».

Οι δύο κινήσεις βρίσκονται σε «συγχρονισμό», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ηλεκτροπαραγωγή των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων θα έχει «αποδέκτη» τη θυγατρική προμήθειας, αποτελώντας μέρος των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας με τις οποίες εκείνη θα τροφοδοτεί τους πελάτες της – και, μάλιστα, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Υπενθυμίζεται ότι το αποκτηθέν χαρτοφυλάκιο έχει συνολική ισχύ 15 Μεγαβάτ και εκτιμώμενη «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή πάνω από 27.000 Μεγαβατώρες σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ που σχεδιάζει η Helleniq Energy στην Κύπρο έχουν ως στόχο την ανάπτυξη ενός portfolio έργων συνολικής ισχύος 100 Μεγαβάτ, γεγονός το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να διευρυνθούν οι «πράσινες» Μεγαβατώρες στο «καλάθι» προμήθειας της θυγατρικής του Ομίλου στην παροχή ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου βρίσκεται σε καθεστώς μεταβατικής ρύθμισης, μέχρι την έναρξη της εμπορική λειτουργία μόνιμης ανταγωνιστικής αγοράς (το λεγόμενο «μοντέλο Net Pool»). Στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης, οι ιδιώτες πάροχοι δημιουργούν το «καλάθι» προμήθειας τους συνάπτοντας διμερή PPA -τόσο ενδοομιλικά όσο και με τρίτες εταιρείες- με συμβατικές μονάδες και σταθμούς ΑΠΕ.

Πέραν της ΑΗΚ, στο μητρώο των προμηθευτών ρεύματος του «κυπριακού ΑΔΜΗΕ» (Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου) βρίσκονται εγγραμμένες 6 εταιρείες. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, ήδη καταγράφονται τα πρώτα σημάδια κινητικότητας στη λιανική ρεύματος, με την αποχώρηση από την ΑΗΚ αρκετών μεγάλων καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Helleniq Energy έχει 20ετή παρουσία στην αγορά καυσίμων της Κύπρου, μέσω της θυγατρικής της ΕΚΟ Cyprus. Η ΕΚΟ Cyprus διαθέτει ένα δίκτυο 97 πρατηρίων στο νησί, αποτελώντας τον leader της αγοράς, με μερίδιο πάνω από 32%. Η εταιρεία «τρέχει» μία σειρά από πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και τη συμβολή στην «πράσινη στροφή» της χώρας, δρομολογώντας ήδη την ενεργειακή αυτονόμηση της υπερσύγχρονης εγκατάστασης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό, την εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο των πρατηρίων της, προκειμένου να επιτευχθεί αυτονομία και συνολική μείωση αερίων του θερμοκηπίου κατά 1,105 τόνους/έτος.