Κάτω τα χέρια από τις παραλίες

Έχουμε την πιο πλούσια ακτογραμμή στη Μεσόγειο και την κακοποιούμε επί σειρά δεκαετιών. Φτάνει πια. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό πρέπει να αποσυρθεί, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε φερθεί στον αιγιαλό πάντα με την αγάπη και το σεβασμό που του αρμόζει. Έχουμε χτίσει, έχουμε καταπατήσει, έχουμε φτιάξει μικρούς και μεγαλύτερους λιμενοβραχίονες. Και όχι μόνο τα απρόσωπα, μεγάλα συμφέροντα, αλλά και εμείς οι πολίτες.

Ως κοινωνία ανεχτήκαμε σε μεγάλο βαθμό την υποβάθμιση του αιγιαλού αλλά – σε γενικές γραμμές – καταφέραμε να διατηρήσουμε την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν. Αυτή την κατάσταση οφείλουμε να βελτιώσουμε, ειδικά στα ‘χάλια’ που βρίσκεται η εθνική οικονομία σήμερα, αφού το πρώτο που προσελκύει τους τουρίστες στη χώρα μας είναι το φυσικό περιβάλλον και κυρίως οι παραλίες. Με απλά λόγια λοιπόν, η προστασία και η ανάδειξη του αιγιαλού αποτελεί προαπαιτούμενο για την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας, που είναι ο τουρισμός. Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί κυβερνητικό στόχο για τη βελτίωση της εθνικής οικονομίας.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», αντί να συμβάλλει στην επίλυση των υπαρκτών και συγκεκριμένων προβλημάτων, κάνει ακριβώς το αντίθετο αφού, μεταξύ των άλλων:

– Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές δραστηριότητες (ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια κοκ).

– Ουσιαστικά αναιρεί την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.

– Νομιμοποιεί αυθαίρετα, επιχειρηματικής χρήσης, στην παραλία.

Τις επιπτώσεις αυτής της «ανάπτυξης» τις έχουμε δει και είναι επώδυνες και πανάκριβες. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο απαξιώνει ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά κεφάλαια.

Η άμεση απόσυρσή του επιβάλλεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για να προστατεύσουμε τις παραλίες μας.

Η Greenpeace ζητάει:

  • Από τον Υπουργό Οικονομικών να αποσύρει άμεσα το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
  • Από τους βουλευτές να πάρουν θέση άμεσα και να μην επιτρέψουν την ψήφισή του.
  • Από την τουριστική κοινότητα να δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται να προστατεύσει το μέλλον της, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
  • Από τους υποψήφιους δημάρχους να δεσμευτούν άμεσα ότι θα προστατεύσουν τον αιγιαλό και δεν πρόκειται να περιορίσουν στο παραμικρό το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης στις παραλίες.

Οι πολίτες μπορούν να στηρίξουν την έκκληση προς την κυβέρνηση για την απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, καθώς και τις τοπικές και εθνικές πρωτοβουλίες που έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου (μέχρι 13 Μαΐου).

Πηγή : www.greenpeace.org