Θέατρο του παραλόγου – Η Τουρκία ενώ απειλεί το Καστελόριζο, αποσύρει πλοία, το Oruc Reis σε αναμονή… και η Ελλάδα σε NAVTEX… του Λιμενικού

Με απειλές, λεονταρισμούς και άλλες κλασικές συνταγές της τουρκικής προπαγάνδας 3+1 ήταν οι σημαντικότερες εξελίξεις το έσχατο διάστημα

1)Ότι αποχώρησαν από την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου και της Ανατολικής Μεσογείου περίπου 15 πολεμικά πλοία και κανονιοφόροι.

2)Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τις έρευνες, μπορεί αυτό να συμβεί προσεχώς αλλά έως τώρα δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις παρά την παραπληροφόρηση από την Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

3)Για πρώτη φορά οι Τούρκοι αποκάλυψαν το πως αντιλαμβάνονται την υπόθεση Καστελόριζο, ανέπτυξαν μια επιχειρηματλογία που ενώ είναι διάτρητη, έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό και δείχνει πως θα κινηθεί η Τουρκία το επόμενο διάστημα.

4)Η απάντηση σε όλα αυτά της Ελλάδος πέραν από την ψυχραιμία και την εγρήγορση είναι να αναγγείλει NAVTEX δεσμεύοντας την θαλάσσια περιοχή πλησίον του Καστελόριζου για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά… αλλά όχι του Πολεμικού Ναυτικού αλλά του Λιμενικού.

Καλά ενημερωμένοι κύκλοι τόνιζαν ότι το Λιμενικό δεν έχει ποτέ πραγματοποιήσει ασκήσεις τέτοιας κλίμακας και το ερώτημα είναι έκανε πίσω η Ελλάδα δεχόμενη πιέσεις να μην προχωρήσει σε NAVTEX του Πολεμικού Ναιτικού;
Η Ελλάδα με την κίνηση της αυτή θέλει να δείξει στην Τουρκία ότι το Καστελόριζο και τα πέριξ νησιά είναι ελληνικό έδαφος και δεν αμφισβητείται, ωστόσο η NAVTEX για το Λιμενικό υποβαθμίζει το ελληνικό μήνυμα.

Από την πλευρά της η Τουρκία απάντησε με νέα NAVTEX, επιμένοντας στις δηλώσεις εντυπώσεων.

Έτσι μετά την προτροπή του στην Ελλάδα ή να έρθει στο πεδίο της μάχης ή να ξεκινήσουν δικαπραγματεύσεις (25/7/2020) αποκαλύπτοντας μία στρατηγική σπασμωδική και άκρως επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και μετά την παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον με επίκεντρο το Καστελόριζο, ο Τούρκος Πρόεδρος, καλεί την Ελλάδα – χωρίς να την κατονομάσει – να αποδεχθεί πως η Κωνσταντινούπουλη και η Αγία Σοφία είναι τουρκικό έδαφος και θα πρέπει να το αποδεχθεί.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο των τελευταίων ημερών πέραν της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και βεβαίως των 30 τουρκικών πλοίων που βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν η απαράδεκτη παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία έθεσε θέμα Καστελόριζου, τονίζοντας ότι «ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο»

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μετά το προκλητικό show στην Αγία Σοφία που την μετέτρεψε σε τζαμί από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς την Παρασκευή 24/7/2020… επιχειρησιακά αποκλιμακώνει μερικώς την ένταση καθώς αποσύρονται σταδιακά τα τουρκικά πλοία από το Αιγαίο.
Ήδη έχουν αποσυρθεί 7 τουρκικά πλοία αλλά συνολικά 22-23 πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται πέριξ του Καστελόριζου και νότια της Ρόδου, αντιστοίχως και ελληνικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis της Τουρκίας, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανέφερε αρχικά ότι το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες αλλά σύντομα το σχόλιο στο twitter διαγράφηκε και αντικαταστάθηκεαπό σχόλιο ότι το ερευνητικό σκάφος δήλωσε την σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή κοινή ναυτική άσκηση πραγματοποίησαν Γαλλία και Αίγυπτος στέλνοντας ένα μήνυμα στην Τουρκική πλευρά.

Anadolu: Με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όχι με την Ελλάδα πραγματοποιεί άσκηση το Αϊζενχάουερ

Mε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όχι με την Ελλάδα θα πραγματοποιήσει άσκηση το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, υποστηρίζει το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, αναφέροντας ότι πηγές του διαψεύδουν δημοσιεύματα σε ελληνικές ιστοσελίδες ότι θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση στο Αιγαίο με την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναφέρουν ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο συνοδευόμενο με τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχει στην εκπαιδευτική άσκηση Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

ΝΑVTEX από την Ελλάδα που δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Μεγίστη, την Ρω και την Στρογγύλη αλλά από το Λιμενικό, όχι το Πολεμικό Ναυτικό

Στην έκδοση NAVTEX που δεσμεύει τη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλης, για ασκήσεις με πυρά, εξέδωσε η Ελλάδα αλλά για το Λιμενικό Σώμα.
Να σημειωθεί ότι τα 3 αυτά ελληνικά νησιά βρίσκονται πλησίον του Καστελόριζου.
Η NAVTEX ισχύει από Δευτέρα 27 Ιουλίου έως και τις 30 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την NAVTEX απαγορεύεται η πλεύση πλοίων και η διέλευση από την δεσμευμένη περιοχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον σταθμό του Ηρακλείου από 27 έως και τις 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν από τις ελληνικές δυνάμεις. ασκήσεις με πυρά σε συγκεκριμένες περιοχές προειδοποιώντας για απαγόρευση διέλευσης ή και προσέγγισης στην περιοχή αυτή.

Αμέσως η Τουρκία αντέδρασε με δική της NAVTEX στην οποία χαρακτηρίζει «άκυρη» την ελληνική με το αιτιολογικό ότι αντιτίθεται στην συμφωνία περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων σύμφωνα με την συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Erdogan: Η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος

Δύο 24ώρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στις 24/7/2020, o Erdogan εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Ελλάδα και στον διεθνή παράγοντα. «Κατά τη διάρκεια του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας, είδαμε ορισμένες χώρες να μην γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος» επεσήμανε, μεταξύ άλλων σε ομιλία του στο νέο κτίριο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ).

«Αιώνες μετά την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των Μουσουλμάνων», συνέχισε.
Η νέα παρέμβαση του τούρκου προέδρου έρχεται ως συνέπεια των διεθνών αντιδράσεων για την πρώτη προσευχή -από το 1934- στο ιστορικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο.

Μία από τις προϋποθέσεις για τη ζωή σε μια τόσο σημαντική τοποθεσία είναι ο εντοπισμός και η αποτροπή των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων άλλων κρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων κατά της χώρας μας. Η παροχή ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.
Με αυτό το κέντρο (σ.σ. της MIT), έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο μετά τα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη θα αναλάβουν το βάρος μας σε αυτή τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό και θα μας επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε όλες τις δραστηριότητες με πολύ πιο γρήγορο τρόπο», σημείωσε.

Παιχνίδια με το Oruc Reis και προκλητική προπαγάνδα για το Καστελόριζο

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, που μέχρι τώρα βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της, Αττάλειας, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου (25/7/2020) σεισμικές έρευνες, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Εν συνεχεία το σχόλιο αυτό αντικαταστάθηκε με το εξής νέο μήνυμα στο twitter ” το τουρκικό ερευνητικό σκάφος # OruçReis δήλωσε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Το προηγούμενο μήνυμα ανέφερε «το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter.
Και ενώ η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον παίζει παιχνίδια εντυπώσεων… ορισμένα σχόλια για το Καστελόριζο μπορούν να χαρακτηριστούν απαράδεκτα και επικίνδυνα.
«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί Καστελόριζο.

Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας.

Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.

Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στον περιορισμό της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: απόλυτα παραπλανητικός ισχυρισμός αφού επιμένει να μην λαμβάνει υπ’όψιν την ακτογραμμή των νησιών).

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές ή σχετικές περιστάσεις.
Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών που αντιμετωπίζουν τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, σε αυτά τα νησιά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.

Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των διάμεσων ηπειρωτικών, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση CS / ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.
Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ (Διεθνές Δικαστήριο) πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας».
Πάντως σύμφωνα με το marinetraffic.com έως τις 20:47 το βράδυ του Σαββάτου (25/7/2020) το πλοίο βρισκόταν ακόμα στην Αττάλεια.

Εξάλλου η εν λόγω πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων.

Ομιχλώδης στρατηγική

Ενώ πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνουν την απόσυρση των συνολικά 30 τουρκικών πολεμικών πλοίων, ο Tayyip Erdogan καλούσε την Ελλάδα να επιλέξει μεταξύ διαπραγματεύσεων και πεδίου δράσης.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ , Hami Aksoy με ιταμό τρόπο απείλησε εκ νέου τη χώρα μας ενώ η τουρκική ηγεσία αλλάζει τους σχεδιασμούς της για την Αγία Σοφία, την οποία θα διατηρήσει ανοιχτή για προσευχή. Την ίδια ώρα μέσω ΗΠΑ η Τουρκία ανακοίνωνε πως το Oruc Reis ξεκινούσε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, μόνο που μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (25/7/2020) παρέμενε στην Αττάλεια!

Σταδιακή απόσυρση τουρκικών πλοίων

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.
H ένταση που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX που δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου το Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Εξάλλου, το τουρκικό ερευνητικό παραμένει αγκυροβολημένο ανοικτά της Αττάλειας και δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια από την έκδοση της NAVTEX και μετά.
Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Τάσεις σταθεροποίησης της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είχε διαπιστώσει και νωρίτερα η Ελλάδα καθώς η Τουρκία παρά την προσχεδιασμένη ένταση, δεν έχει προβεί σε άλλες κινήσεις που υποδηλώνουν θερμό επεισόδιο.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει και εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με διαδοχικές NAVTEX τις οποίες χορήγησε η Κύπρος με αποτέλεσμα ο ρωσικός Στόλος να ενισχύει την παρουσία του στην θαλάσσια περιροχή μεταξύ Καστελόριζου έως τις ακτές της Συρίας.

Erdogan: Διαπραγματεύσεις ή πεδίο μάχης
Ωμός εκβιασμός σε προκλητικά απειλητικούς τόνους από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan προς την Ελλάδα.

«Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα. 
Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο.
Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια δρόμου στην Αμάσια το Σάββατο (25/7/2020).

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός.
Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα»  συνέχισε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες η αιτία που κάποιες χώρες προκαλούν «μεγάλο θόρυβο, δεν είναι η Αγία Σοφία και η ανατολική Μεσόγειος αλλά στην πραγματικότητα το τουρκικό έθνος και η παρουσία των μουσουλμάνων σε αυτή την περιοχή», ισχυρίστηκε.

Για την εξωτερική πολιτική της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης ζουν σε ψευδαισθήσεις
Νωρίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ HamI Aksoy χαρακτήρισε την Ελλάδα το «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης».

«Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης συνεχίζουν να ζουν σε ψευδαισθήσεις. 
Να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, (η Ελλάδα) το οποίο βλέπει εδώ και 567 χρόνια, αλλά και να θυμάται τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν σεβάστηκαν την τουρκική σημαία», δήλωσε προκλητικά ο Aksoy  σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις διεθνείς αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.


Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση επειδή «επέτρεψε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη» στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Τέλος ο Aksoy αναφέρθηκε και στη «μουσουλμανική – τουρκική μειονότητα στη Θράκη», όπως τη χαρακτηρίζει, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν πολλές παραβιάσεις στα δικαιώματά τους.

Η απάντηση της Αθήνας

Σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για «το όνειρο της Ελλάδας να αναβιώσει το Βυζάντιο έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για παραλήρημα της Τουρκίας.

Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν».

Νέα πρόκληση Erdogan στην Αγία Σοφία

Να μένει ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο το «τέμενος της Αγίας Σοφίας» ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, όπως αποκάλυψε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ali Yerlikaya. 


«Ο πρόεδρός μας έδωσε εντολή να είναι ανοιχτή η Αγιά Σοφιά 24 ώρες το 24ωρο για προσευχή, αρχής γενομένης από σήμερα.
Το τζαμί Αγία Σοφιά θα είναι πάντα ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον πρόεδρό μας» έγραψε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.

Συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του Erdogan μέσα από την Αγιά Σοφία.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι αρχικοί σχεδιασμοί της τουρκικής ηγεσίας προέβλεπαν να κλείσει για έξι μήνες η Αγία Σοφία ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες της μετατροπής της σε τέμενος.

Προς σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αιγαίο

Τάσεις σταθεροποίησης της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπει η Ελλάδα καθώς η Τουρκία παρά την προσχεδιασμένη ένταση, δεν έχει προβεί σε άλλες κινήσεις που υποδηλώνουν θερμό επεισόδιο. 


Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει και εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με διαδοχικές NAVTEX τις οποίες χορήγησε η Κύπρος ο ρωσικός Στόλος ενισχύει την παρουσία του στην θαλάσσια περιροχή μεταξύ Καστελόριζου έως τις ακτές της Συρίας. 


Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει τις σοβαρές εξελίξεις με ψυχραιμία παρακολουθώντας τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία κλιμάκωσε τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αυξάνοντας τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια, την ώρα που το σεισμογραφικό Oruc Reis ήταν έτοιμο να αποπλεύσει με κατεύθυνση νότια του Καστελόριζου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. 


Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τάση αποκλιμάκωσης μετά το μπαράζ των διεθνών παρεμβάσεων, ωστόσο παραμένει σε επιφυλακή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλου.


Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν την στρατηγική Πόντιου Πιλάτου καθώς η Γερουσία υπερψήφισε με 86 ψήφους έναντι 14 κατά το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2021, ωστόσο από το κείμενο απουσίαζε η παράγραφος που είχε εγκριθεί από τη Βουλή και ζητά από τον πρόεδρο Trump να επιβάλλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία για την αγορά των S-400.


H τροπολογία που υπέβαλε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζιμ Ρις απορρίφθηκε από την πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος έχει αποτρέψει αρκετά νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας να έρθουν στην Γερουσία.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει την περιοχή νότια του Καστελόριζου με δύο NAVTEX,  προκαλώντας μεγάλη ένταση αλλά και μπαράζ παρεμβάσεων Ευρωπαίων πολιτικών, αξιωματούχων αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ζητούν άμεσα εκτόνωση της έντασης.


Ταυτόχρονα το τουρκικό Πολεμικό ναυτικό, μεταξύ του Ακσάζ που υπάρχει ναύσταθμος, της Αλικαρνασσού και νότια μέχρι 60 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης διατηρεί δύναμη 30 πλοίων και υποβρυχίων.
Επίσης το Oruc Reis, το τουρκικό σεισμογραφικό σχεδιάζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ τα τουρκικά δελτία παρουσιάζουν μέχρι και πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει το πλοίο.

Η «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά το Oruc Reis είναι να μην ακουμπήσουν τα καλώδια την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, αν αυτό συμβεί, η Τουρκία θα φέρει ακέραιη και κατ’ αποκλειστικότητα την ευθύνη για ότι ακολουθήσει.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Αγία Σοφία που μετατράπηκε εκ νέου σε Τζαμί θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή, εξέλιξη που αποτελεί πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο και τους Χριστιανούς.

Η Τουρκία με πολιτικούς όρους μιλάει για αποκλιμάκωση αλλά στρατιωτικά κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, με την ανησυχία να είναι έκδιση για κορύφωση των προκλήσεων σήμερα 24 Ιουλίου, καθώς δεν αποκλείεται ο πρόεδρος Erdogan να συνδυάσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με τον απόπλου του Oruc Reis.
Επίσης η 24η Ιουλίου είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Erdogan θεωρεί αποτυχία του Κeman Ataturk.

Εν τω μεταξύ σημειώθηκαν νέες παρεμβάσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (State Department), τον Γάλλο Πρόεδρο Macron και τον Josep Borrell, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρέμβαση Ρωσίας με διαδοχικές NAVTEX
Η εμπλοκή της Ρωσίας το προσεχές διάστημα στην θαλάσσια ζώνη μεταξύ Καστελόριζου και ακτών της Συρίας θα οδηγήσει στην περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα με διαδοχικές NAVTEX τις οποίες χορήγησε η Κύπρος μετά από αίτημα της Ρωσίας μεταξύ της ζώνης του Καστελόριζου και ακτών της Συρίας, δηλαδή σε μια ζώνη που υπάρχει και η αντίστοιχη τουρκσική NAVTEX.

Ο ρωσικός στόχος στις 18 με 20 Αυγούστου έχει δεσμεύσει την περιοχή έξω από το Καστελόριζο για ασκήσεις με πυραύλους.

Οι τούρκοι ενοχλήθηκαν και απάντησαν με NAVTEX για εκτοξεύσεις ρουκετών του τουρκικού Ναυτικού στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Η Ρωσία επανήλθε και δέσμευσε μία μεγάλη περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο (Κατεχόμενα) και τη Συρία για ασκήσεις ίδιου τύπου του ρωσικού Ναυτικού, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου.

Η τελευταία NAVTEX της Λευκωσίας:
LIST OF NAVTEX MESSAGES, LAST UPDATE ON 24 14:00 UTC JULY 2020

ZCZC MA49
231000 UTC JULY 2020
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA
NAV WRNG 269/20
NAVY EXERCISES (ROCKET TEST FIRINGS) WILL TAKE PLACE
IN AREAS BOUNDED BY THE FOLLOWING DATES AND COORDINATES:

AREA A
ΟΝ 18 AUG 2020, BETWEEN 06:00-15:00 UTC
35-37.000N, 030-00.000E
35-37.000N, 030-31.000E
35-16.000N, 030-31.000E
35-16.000N, 030-00.000E

AREA B
ΟΝ 06, 14 AND 27 AUG 2020, BETWEEN 06:00-15:00 UTC
35-40.00N, 035-00.00E
35-40.00N, 035-20.00E
34-40.00N, 035-36.00E
34-43.00N, 034-40.00E

www.bankingnews.gr