Η Energean πήρε το μερίδιο της Total στους υδρογονάνθρακες του Ιονίου

Η πολυεθνικών συμφερόντων – και με μεγάλη ελληνική συμμετοχή – Energean Oil & Gas, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς στην ΑΟΖ του Ισραήλ, ενισχύει την παρουσία της στα projects εντοπισμού-αξιοποίησης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.

Με deal που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Energean απέκτησε το μερίδιο της γαλλικής Total στην κοινοπραξία η οποία έχει αναλάβει την έρευνα-εντοπισμό-αξιοποίηση κοιτασμάτων στο Ιόνιο  Πέλαγος (οικόπεδο 2, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας και ΒΔ της Κεφαλονιάς).

Ο γαλλικός κολοσσός αποχώρησε αρκούμενος στη συμμετοχή του σε άλλα δύο μεγάλα projects  έρευνας-εκμετάλλευσης κοιτασμάτων νότια και δυτικά της Κρήτης, όπου έχει εταίρους τα ΕΛΠΕ (20%) και την αμερικανική ExxonMobil (40%).

Το  deal, που περιλαμβάνει μηδαμινά οικονομικά ανταλλάγματα, δίνει τη δυνατότητα στην Energean Oil & Gas να επεξεργαστεί και να αξιοποιήσει τεράστιο όγκο στοιχείων από σεισμολογικές έρευνες σε συνολική έκταση 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η πολυεθνική εταιρεία σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εκμετάλλευση του  κοιτάσματος Καρίς.
Επισημαίνεται ότι μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη μετοχική σύνθεση λόγω ΑΜΚ, μεγαλύτερος μέτοχος της Energean Oil & Gas είναι τώρα το αμερικανικό  επενδυτικό fund Third Point, με 26,7%
Οι δύο ιδρυτές της  Μαθιός Ρήγας και Στάθης Τοπούζογλου κατέχουν 12,7% και 11,7% αντίστοιχα.
Η ισραηλινή Clal συμμετέχει με 10,3%. Ποσοστό 7,3% συγκεντρώνουν χαρτοφυλάκια   τα οποία διαχειρίζεται η Capital Group International.  Αλλοι δύο σημαντικοί μέτοχοι είναι η Pelham Capital με 4,7% και η Kerogen Capital, που κατέχει 3,6%.