Επανήλθε στα 40 δολάρια το brent ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης του OPEC+

Διαδικτυακή συζήτηση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Διευρύνεται η κερδοφορία των τιμών πετρελαίου, δεδομένης της διάχυτης αισιοδοξίας ότι οι χώρες ου OPEC+ θα επεκτείνουν κατά δύο μήνες τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,64% στα 40,22 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 ενισχύεται κατά +2,31% στα 37,66 δολ. ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να διατηρήσουν τις περικοπές ύψους 9,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή τους τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία εξισορρόπησης της αγοράς.
«Η αγορά είναι πολύ πιο κοντά στην επανεξισορρόπηση, με τις τάσεις της ζήτησης να το δείχνουν και τις χώρες να έχουν άρει τα lockdowns» τόνισε χαρακτηριστικά ο Suvro Sarkar, αντιπρόεδρος της ομαδικής έρευνας στην DBS Bank Ltd.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν διαφορετικές θέσεις για την παραγωγή πετρελαίου, προτού πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες του OPEC+. Το παρελθόν έχει δείξει, ότι στο τέλος επέρχεται ο συμβιβασμός.

Από την πλευρά της η DBS δήλωσε ότι το Brent θα κυμανθεί μεταξύ 42-27 δολ/βαρέλι, δηλαδή 5 δολάρια υψηλότερα σε σ΄χεση με την προηγούμενη εκτίμηση που είχε γίνει. Η σταδιακή άρση των lockdowns σημαίνει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να είναι ταχύτερη από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, ανέφερε σε ανακοίνωση η τράπεζα της Σιγκαπούρης. Οι Morgan Stanley και Fitch Solutions αύξησαν επίσης τις προβλέψεις τους την περασμένη εβδομάδα.

Το αρχικό πλάνο του OPEC+ αφορούσε τη μείωση των περικοπών στα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά τον Ιούνιο, με την πλευρά του ΟΠΕΚ ωστόσο να ασκεί πιέσεις ώστε η εμβάθυνση των περικοπών να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία αναμένεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αύριο Πέμπτη (4/6).