Επίκαιρη ερώτηση του Ν. Παππά σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ

 

Επί κυβέρνησης Σύριζα εξετάστηκαν και εφαρμόστηκαν εναλλακτικές επιλογές και στρατηγικές για την πορεία του ομίλου, που ενίσχυσαν τα συμφέροντα του Δημοσίου και ως αποτέλεσμα σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ είναι πλέον κερδοφόρα

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου άνω των 280 δισ. κ.μ. νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στα «οικόπεδα» των Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. Τα ανωτέρω δημοσιεύματα φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο τα σενάρια αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού, η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης» επισημαίνει ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, και προχώρεί στην ακόλουθη ερώτηση.

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ (ΕΛ.ΠΕ)

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου άνω των 280 δισ. κ.μ. νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στα «οικόπεδα» των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ.

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο τα σενάρια αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού, η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Πλείστα δε δημοσιεύματα του περασμένου διαστήματος κάνουν λόγο για ενδεχόμενο καθολικής αποχώρησης της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω Χρηματιστηρίου, γεγονός που σημαίνει αποχώρηση από όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας που ασχολείται με την έρευνα των υδρογονανθράκων.

Επί κυβέρνησης Σύριζα εξετάστηκαν και εφαρμόστηκαν εναλλακτικές επιλογές και στρατηγικές για την πορεία του ομίλου, που προστάτευσαν και ενίσχυσαν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε ένα τόσο κομβικής σημασίας τομέα της οικονομίας της χώρας μας και ως αποτέλεσμα σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ :

● Είναι πλέον κερδοφόρα καθώς τα καθαρά κέρδη το 2015 ήταν 45 εκατ. €, το 2016 329 εκατ. €, το 2017 384 εκατ. € και το 2018 215 εκατ. €.
●     Κατατάσσονται ανάμεσα στους εκατό κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως.
● Αποκαταστάθηκαν τα καταστατικά δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στη διοίκηση του ομίλου.
● Επενδύουν στην έρευνα υδρογονανθράκων, φέρνοντας στην χώρα μεγάλους διεθνείς “παίκτες” διασφαλίζοντας ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και τα έσοδα της θα ενισχύουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω και δεδομένου του ότι η Ελλάδα σήμερα, ύστερα από τη διακυβέρνηση Σύριζα, βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων, μπορεί να χαράζει τη δική της οικονομική της πολιτική εφόσον τηρεί τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επίσης στα πλαίσια εξασφάλισης της αναπτυξιακής πορείας και στρατηγικής της χώρας , του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της και ενόψει του ότι υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, ερωτάται ο αρμόδιος για την ανάπτυξη της χώρας Υπουργός:

1 Προτίθεται όντως η Κυβέρνηση να προβεί σε πώληση του συνόλου των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ, απεμπολώντας έτσι όλα του τα δικαιώματα, όταν παγκοσμίως οι χώρες σε αντίστοιχες εταιρείες διατηρούν τον δημόσιο έλεγχο;
2 Προτίθεται όντως να πωλήσει μαζί και την εταιρεία έρευνας υδρογονανθράκων;

Ο ερωτών Βουλευτής