Ενεργός ο κορωνοϊός, επελαύνει σε Λατινική Αμερική, Ινδία, Αφρική και ΗΠΑ – Στους 392.000 οι νεκροί, στα 6,7 εκατ. τα κρούσματα

Αν και η Ευρώπη σπεύδει να ανοίξει τα σύνορα της έως τα τέλη Ιουνίου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει τη φετινή τουριστική σεζόν, η επιδημία του κορωνοϊού κάθε άλλο παρά σε ύφεση είναι, καθώς εξακολουθεί να επεκτείνεται και να επελαύνει σε νέες εστίες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Λατινική Αμερική, η οποία καθημερινά καταγράφει ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων, με τη Βραζιλία να είναι πραγματικά στο κόκκινο, καταγράφοντας σε ημερήσια βάση περισσότερα από 30.000 κρούσματα ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στο Μεξικό και στο Περού, όπου το οξυγόνο χαρακτηρίστηκε ως «στρατηγικός πόρος» λόγω των ελλείψεων που καταγράφονται στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των ασθενών με κορωνοϊό.

Πέρα όμως από τη Λατινική Αμερική, έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε Ινδία και Ρωσία, μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στο Ιράν για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων ενώ και στην Αφρική παρατηρείται έκρηξη στον αριθμό των μολύνσεων, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, στη Νότια Αφρική και στη Νιγηρία.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, πως στις 30/5 καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα σε ημερήσια βάση από ποτέ άλλοτε και συγκεκριμένα 134.064, λόγω της αύξησής τους σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή.

Εξίσου κρίσιμη παραμένει και η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου αν και όλες οι Πολιτείες έχουν άρει πολλά από τα περιοριστικά μέτρα και προσπαθούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς, εξακολουθούν να καταγράφουν περισσότερους από 1.000 νεκρούς την ημέρα και ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία πως οι πρόσφατες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του George Floyd είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων.

Σε παγκόσμια κλίμακα οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 391.000, τα κρούσματα είναι πλέον πάνω από 6,6 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

– Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 6.664.908
– Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 391.686
– Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.872.660 και σε νεκρούς με 108.211
– Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 39.987 θανάτους με 283.079 κρούσματα
– Τρίτη σε νεκρούς η Βραζιλία με 34.021 – Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα με 614.941
– Τέταρτη η Ιταλία σε νεκρούς με 33.689 – Στα 234.013 τα κρούσματα
– Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 449.256 και 5.520 νεκρούς
– Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 240.660 και 27.133 νεκρούς
– Στους 29.068 οι νεκροί στη Γαλλία, 189.569 τα κρούσματα
– Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 183.271 και οι νεκροί σε 8.613
– Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία, ανέρχονται σε 226.770 – Οι νεκροί σε 6.363
– Στους 12.545 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 105.680 τα κρούσματα
– Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.027 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
– Στους 4.630 οι νεκροί στην Τουρκία, 167.410 τα κρούσματα
Image

ΠΟΥ: Δεν έχει τελειώσει ο κορωνοϊός, αύξηση κρουσμάτων μετά την χαλάρωση των lockdowns

Τη θέση ότι δεν έχει τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού και ότι τα κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας διατυπώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Σε κάποιες χώρες έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων καθώς χαλαρώνουν τα lockdowns.
Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται απέναντι στον κορωνοϊό» υποστήριξε η Margaret Harris, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
«Σχετικά με τις αυξήσεις των κρουσμάτων, ναι έχουμε δει σε κάποιες χώρες του κόσμου – δεν μιλώ συγκεκριμένα για την Ευρώπη –  όταν χαλαρώνει το lockdown, όταν χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οι άνθρωποι καμιά φορά το ερμηνεύουν αυτό ως «εντάξει, τελείωσε».
Δεν έχει τελειώσει.
Δεν θα τελειώσει μέχρι να μην υπάρχει ιός πουθενά στον κόσμο» είπε η Harris, η οποία κάλεσε τους Αμερικάνους να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όταν συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Τρίτη παγκοσμίως σε θανάτους η Βραζιλία

Στο κόκκινο βρίσκεται η Λατινική Αμερική λόγω του κορωνοϊού καθώς καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε ημερήσια βάση στα περισσότερα κράτη.
Η Βραζιλία πλέον κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε νέο ρεκόρ με 1.473 θανάτους, φτάνοντας στους 34.021 νεκρούς και αφήνοντας πλέον την Ιταλία στην τέταρτη θέση.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τα 614.941, καθώς μέσα σε 24ωρες αναφέρθηκαν άλλα 30.925 κρούσματα.
Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, η Βραζιλία καταγράφει 153 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 557,2 στην Ιταλία και 585,8 στο ΗΒ.
Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων είχε καταγραφεί την Τετάρτη 3/6 με 1.349.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Πολιτεία του Σάο Πάολο με 8.560 θανάτους επί συνόλου 129.200 κρουσμάτων μόλυνσης, και ακολουθεί το Ρίο ντε Ζανέιρο με 6.327 θανάτους και 60.032 κρούσματα μόλυνσης, αν και στις δύο Πολιτείες άρχισε η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε και στην Χιλή, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 81 θάνατοι και 4.664 νέα κρούσματα.
Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 1.356 και τα κρούσματα σε 118.292.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη 3/6 η κυβέρνηση του προέδρου Pinera ανακοίνωσε πως παρατείνεται η ισχύς των μέτρων περιορισμού στην πρωτεύουσα Σαντιάγο για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα.
Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 28 Ιουνίου ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Αργεντινής, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η παράταση για τρεις εβδομάδες του lockdown, η ισχύς του οποίου θα εξέπνεε μεθαύριο Κυριακή 7η Ιουνίου, αφορά την πρωτεύουσα, την επαρχία Μπουένος Άιρες και ορισμένες άλλες περιοχές όπου καταγράφονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Η υπόλοιπη χώρα θα περάσει σε φάση «υποχρεωτικής και προληπτικής τήρησης κοινωνικής απόστασης.
Στη νέα αυτή φάση θα επιτρέπεται η ατομική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στην πρωτεύουσα, εστία της επιδημίας στην Αργεντινή, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.
Στην Αργεντινή ανακοινώθηκαν 929 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 20.197 κρούσματα, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται σε 608.
Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Περού, όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 5.301 ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε κατά 4.284 το ίδιο διάστημα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 183.198.
Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης και τρίτο σε αριθμό θανάτων στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και το Μεξικό (127 εκατ.).
Πάνω από 9.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στη χώρα, έχοντας βυθίσει σε κρίση το σύστημα υγείας, το οποίο είναι αντιμέτωπο ιδίως με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου για τη θεραπεία των ασθενών.
Στο Περού εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα περιορισμού από τη 16η Μαρτίου.
Επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά, προκειμένου να εμποδιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του ιού.
Εξίσου δύσκολη και η κατάσταση στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 4/6 ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 816 νέους θανάτους και 4.442 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ μολύνσεων.
Συνολικά, στο Μεξικό οι νεκροί από τον κορωνοϊό υπολογίζονται σε 12.545 νεκρούς επί συνόλου 105.680 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Το ρεκόρ νέων κρουσμάτων έσπασε αυτό που καταγραφόταν μόλις την προηγουμένη (3.912), ημέρα που οι θάνατοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους χίλιους και ο απολογισμός ήταν — επίσης για πρώτη φορά μέχρι εδώ — υψηλότερος από αυτόν των ΗΠΑ.
Image
ΗΠΑ: Στους 108.211 οι νεκροί, πάνω από 1.000 το τελευταίο 24ωρο

Αν και οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ άρουν τα περιοριστικά μέτρα και προσπαθούν να επανεκκινήσουν την κοινωνική και οικονομική τους δραστηριότητα ο κορωνοϊός παραμένει ακόμα ιδιαίτερα ενεργός, όπως άλλωστε δείχνουν και οι περισσότεροι από 1.000 θάνατοι (συγκεκριμένα 1.021) το τελευταίο 24ωρο.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 108.211 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1,873 εκατομμύρια, τη στιγμή που διατυπώνονται ιδιαίτερες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες από σήμερα λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις για τη δολοφονία του George Floyd.
Αν και οι ΗΠΑ είναι σε απόλυτους αριθμούς η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα, αν γίνει η σύγκριση κατ’αναλογία με τον πληθυσμό, οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων τον οποίο υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να φθάσει τους 127.000 νεκρούς περί την 27η Ιουνίου.
Image

Μεγάλες εστίες η Ινδία και η Ρωσία

Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία αλλά και στην Ινδία.
Η Ρωσία είναι τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 449.256 ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 5.520.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Μόσχα, αν και με απόφαση του προέδρου Putin αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και δύο μήνες, οι κάτοικοι της Μόσχας μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
Πλέον, θα μπορούν να βγαίνουν για περίπατο τρεις φορές την εβδομάδα ενώ θα επαναλειτουργήσουν καταστήματα και επιχειρήσεις.
Η Ινδία είναι από τις χώρες που μετατρέπεται σε μια ακόμα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περισσότερα από 8.000 κρούσματα.
Πλέον, η Ινδία βρίσκεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται σε 226.770 ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε 6.363.
Παρά όμως την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, η Ινδία ετοιμάζεται να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία της από την ερχόμενη Δευτέρα 8/6 όταν και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία είχε επιβληθεί γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, το οποίο όμως από ότι φαίνεται, δεν απέδωσε.
Μάλιστα πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων, πολλοί εργαζόμενοι που είχαν εγκλωβιστεί στα αστικά κέντρα μολύνθηκαν και πλέον με την επιστροφή τους στην ύπαιθρο και στα χωριά τους θα διασπείρουν τον ιό.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως Ινδοί επιστήμονες τονίζουν ότι η Ινδία βρίσκεται ακόμη «πολύ μακριά από την κορύφωση» της πανδημίας και για αυτό το λόγο οι επιδημιολόγοι αντιτίθενται στο πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.

Έξαρση κρουσμάτων και στην Αφρική

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Αφρική, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται σε Νότια Αφρική, Νιγηρία και Αίγυπτο
Η Νότια Αφρική κατέγραψε σε 24 ώρες 3.267 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τη μεγαλύτερη αύξηση αφότου άρχισε η πανδημία, με το σύνολο των κρουσμάτων να φτάνει στα 40.792.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 56, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τα 848.
Οι μισοί και πλέον ασθενείς είναι συγκεντρωμένοι στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου (νοτιοδυτικά), όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι αντιμέτωπες με ολοένα μεγαλύτερη πίεση.
Η Νότια Αφρική είναι η χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.
Image

Ανοίγει η Ευρώπη

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική και στις ΗΠΑ, η Ευρώπη κηρύσσει το τέλος των περιοριστικών μέτρων και «τρέχει» να ανοίξει τα σύνορα και να αποκαταστήσει την ελευθερία στη μετακίνηση των ανθρώπων.
Κύριο μέλημα των περισσότερων είναι να διασωθεί η φετινή τουριστική χρονιά.
Η Ιταλία, με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο και η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, άνοιξε από τηνΤετάρτη 3/6 τα σύνορα της για τους τουρίστες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ενώ παράλληλα αίρει τα περιοριστικά μέτρα και στις εγχώριες μετακινήσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
Πάντως, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Λομβαρδίας, της Περιφέρειας που επλήγη και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου από την 1η Ιουνίου άνοιξαν σχολεία και επιτρέπεται να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες χωρίς κοινό, να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους έως και έξι άτομα και να βγαίνουν έξω οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, η κυβέρνηση Johnson υπερασπίζεται την απόφαση της να επιβάλλει 14 ημέρες περιορισμό στους ταξιδιώτες που μπαίνουν στο έδαφος της από την ερχόμενη Δευτέρα 8/6.
Η Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει και αυτή τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, αν και αναμένεται να επεκτείνει για δύο ακόμη εβδομάδες -έως τις 21 Ιουνίου- την κατάσταση ανάγκης, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της ΕΕ από τις 22/6.
Η Γερμανία ανακοίνωσε και αυτή ότι από τις 15/6 ανοίγει τα σύνορα της σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στη Μ. Βρετανία, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στο Λιχτενσάιν και στην Ελβετία.
Η Ολλανδία, ανοίγει και πάλι καταστήματα και μπαρ ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε το άνοιγμα των καφέ και των εστατορίων στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, στη Σουηδία ο Anders Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος που διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού, παραδέχθηκε πως πέθαναν πάρα πολλοί άνθρωποι από τον κορωνοϊό στη Σουηδία και ότι η χώρα του έπρεπε να είχε επιβάλλει περιοριστικά μέτρα.

Ακυρώνει το lockdown σε 15 πόλεις το Σαββατοκύριακο ο Erdogan

Στην ακύρωση του προγραμματισμένου για το Σαββατοκύριακο 6 με 7 Ιουνίου lockdown σε 15 πόλεις της Τουρκίας προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Συνολικά στην Τουρκία έχουν καταγραφεί 4.609 νεκροί και 166.422 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κίνα: Πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού, κανείς θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη 4/6 ενημερώθηκε για πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, από ένα που ήταν την προηγουμένη ημέρα.
Παράλληλα εντοπίστηκαν τρία ασυμπτωματικά κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος ασθενούς.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας διευκρίνισε ότι και τα πέντε νέα κρούσματα αφορούσαν ταξιδιώτες από το εξωτερικό που επέστρεψαν στην χώρα.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 83.027 κρουσμάτων.

www.bankingnews.gr