ΕΛΠΕ: Τα έσοδα από την πώληση του μεριδίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα κατευθυνθούν στη μείωση του δανεισμού και στους μετόχους

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ που πραγματοποιήθηκε έδωσε το πράσινο φως για την σύναψη επιχειρηματικών μνημονίων μεταξύ των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους διαγωνισμούς πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αναλυτικότερα, σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών το μνημόνιο ΕΛΠΕ ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα πωλήσουν από κοινού με το Ταμείο, τη συμμετοχή 35% που έχουν στην εταιρεία.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας το μνημόνιο προβλέπει ότι τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν ως ενδιαφερόμενος στο διαγωνισμό. Σε περίπτωση που ανακηρυχθούν πλειοδότης, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα αποκτήσουν το 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Εάν ωστόσο δεν πλειοδοτήσουν, τότε το μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα ο νέος αγοραστής να αποκτήσει το 35% που ανήκει στα ΕΛΠΕ με προσυμφωνημένο discount 10% από την τιμή απόκτησης του υπόλοιπου 65% μέσω του διαγωνισμού.

Παράλληλα το μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων την παραίτηση, για λόγους διαφάνειας και διασφάλισης όρων ισότιμης συμμετοχής στο διαγωνισμό, των δύο μελών του ΔΣ της ΔΕΠΑ που εκλέγονται από τα ΕΛΠΕ και την αντικατάστασή τους από άλλα ανεξάρτητα μέλη.

Στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης, απαντώντας σε ερωτήματα μετόχων αποκάλυψε τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική, όπως συνέβη και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, για το τίμημα που θα εισπράξουν από τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, το 50% του τιμήματος θα κατευθυνθεί για τη μείωση του δανεισμού ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί στους μετόχους. Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στα τέλη του έτους αρχές 2021.

Σημειώνεται ότι στη έκτακτη ΓΣ δε συμμετείχε καθώς δεν είχε τέτοιο δικαίωμα εκ του νόμου το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μάλιστα γνωστοποίησε την πρόθεσή του μέσω επιστολής του προέδρου του ταμείου Α. Ξενόφου.

(energypress)