ΕΛΠΕ: Προς αναζήτηση συνεταίρου για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Σε επιτάχυνση του προγράμματος για τις έρευνες υδρογονανθράκων προτίθεται να προχωρήσει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, εστιάζοντας σε θαλάσσιες περιοχές με πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Α. Σιάμισιης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, με βάση τη νέα στρατηγική που έχει να κάνει με τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου τα ΕΛΠΕ είχαν αποκλείσει τις έρευνες σε onshore περιοχές και σε blocks με κοιτάσματα πετρελαίου. Αντίθετα στις θαλάσσιες περιοχές, με πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου οι έρευνες συνεχίζονται, πρόσθεσε ο κ. Σιάμισης υπογραμμίζοντας ότι στη νέα εποχή που οδηγείται η Ελληνικά Πετρέλαια οι έρευνες υδρογονανθράκων έχουν μέρος στο χαρτοφυλάκιο μας.

Σε σχέση με τις σεισμικές ερευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Ιόνιο και τον Κυπαρισιακό κόλπο ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για απόλυτα πετυχημένο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων και η λήψη τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, που θα απαιτήσει χρονικό διάστημα ακόμη 12 μηνών.

Στις συγκεκριμένες περιοχές τα ΕΛΠΕ έχουν το 100% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης, αν και όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ συνήθως οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου γίνονται από κοινοπραξία. Με τα αποτελέσματα που θα έχουμε στα χέρια μας θα αναζητήσουμε εταίρο, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

Κρήτη

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες στην Κρήτη, όπου τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε κοινοπραξία μαζί με την γαλλική Total και την αμερικανική ExxonMobil ο κ. Σιάμισιης, τόνισε ότι εμφανίζουν ενδιαφέρον καθώς μοιάζουν με αντίστοιχες γεωλογικές δομές της Ανατολικής Μεσογίου όπου έχουν γίνει ανακαλύψεις. Πρόσθεσε ότι τα ΕΛΠΕ είτε με τους ίδιους είτε με άλλους παίκτες θα κάνουν τις έρευνες.

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ τις απέδωσε στην εκκρεμότητα που υπάρχει με την προσφυγή στο ΣτΕ σε βάρος της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για όσο διάστημα υπάρχει η συγκεκριμένη εκκρεμότητα καμία σοβαρή εταιρεία δε θα μπορούσε να προχωρήσει στις έρευνες, τόνισε.