Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας προσδιορίζει τις υποχρεώσεις του εργοδότη απέναντι στους ντελιβεράδες.Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να παρέχει τον εξοπλισμό εργασίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το μηχανάκι

Τις υποχρεώσεις των εργοδοτών στον χώρο της εστίασης που απασχολούν διανομείς με μηχανάκι θα προσδιορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης. Παράλληλα χαρακτήρισε «αίσχος» το συμβάν με τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου από τον πρώην εργοδότη του.

Όπως διαπίστωσε ο κ. Νεφελούδης, «έχουμε ένα τεράστιο θέμα με τους ντελιβεράδες» και τόνισε πως «βγάζουμε αυτές τις μέρες την περίφημη εγκύκλιο μετά από μια πολύ μεγάλη επεξεργασία για το τι προβλέπει ο νόμος για να είμαστε προσεκτικοί απολύτως και να μην κάνουμε κάποιο λάθος».«Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις που έχει ο εργοδότης στα καταστήματα που έχουν delivery στην εστίαση» ανέφερε ο γενικός γραμματέας και εξέφρασε την άποψη ότι «θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διαδικασία κυρίως του ΣΕΠΕ, για να ξέρει τι ελέγχει, και βεβαίως το να μαζευτεί το «σύστημα» αυτό με τους τραμπουκισμούς και τις παραβατικότητες».Όπως δήλωσε ο κ. Νεφελούδης η εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα αναφέρει ότι:

-Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να παρέχει τον εξοπλισμό εργασίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το μηχανάκι, με την υποχρέωση να το συντηρεί.

-Πρέπει κάθε επιχείρηση να συντάσσει την γενική έκθεση επαγγελματικού κινδύνου, που παρομοιάζει με έκθεση δράσης για το ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει για την ασφάλεια και την υγεία ο κάθε εργοδότης. Όταν δεν το έχει ή όταν δεν το τηρεί υπάρχει αιτία για πρόστιμο.

-Πρέπει η επιχείρηση να παρέχει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας εκτός από το κράνος, γιατί αυτό υπόκειται στην οδική ασφάλεια και είναι ευθύνη του οδηγού.

Παράλληλα ο κ. Νεφελούδης τόνισε πως «όνο με την διαδικασία του συστηματικού ελέγχου μπορεί να διασφαλιστεί η τήρηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η παραβατικότητα η οποία είναι εντονότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους φόβους που έχουν σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι «το κίνητρο που έχει ένας εργαζόμενος για να ενημερώσει τις αρχές ακόμα και ανώνυμα στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 είναι ότι θα είναι πια ασφαλισμένος, θα έχει καλύτερο μισθό, δεν θα «φορτώνεται» τις βενζίνες, το μηχανάκι, τη συντήρηση κ.α. Η οικονομική ευχέρεια και η αξιοπρέπεια του».

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019 ο κ. Νεφελουδής ανέφερε ότι «θα αυξηθεί από το 2019 ο κατώτατος μισθός. Έχουμε δεσμευτεί ότι 1/2/2019 θα μπει σε διαδικασία εφαρμογής η κατάργηση του υποκατώτατου, που είναι πολύ σημαντικό για τους νέους ανθρώπους, και ο νέος κατώτατος».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία οι νέοι στην Ελλάδα επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση διότι γνωρίζουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ, ο κ. Νεφελούδης δήλωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης ζει σε έναν άλλο κόσμο, συνηθισμένος σε off-shore, σε διαδικασίες ακραίας παραβατικότητας, σε ένα περιβάλλον ενός πρίγκιπα ο οποίος είναι σε έναν πύργο και δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία».

«Νομίζω ότι αυτό που λέει, και τα προηγούμενα που έχει πει ότι δεν είναι θέσφατο το οκτάωρο, ανάγλυφα παρουσιάζουν δύο κόσμους που συγκρούονται στην Ελλάδα. Έχουμε μια πολύ μεγάλη πολιτική και ιδεολογική μάχη με τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του σε σχέση με τα ζητήματα αυτά, ο κόσμος ξέρει, κρίνει και θα κρίνει» τόνισε χαρακτηριστικά.