Εγκαίνια την Παρασκευή (11/09) από Κ.Χατζηδάκη του υφισταμένου δικτύου αερίου στο Κιλκίς

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Κ.Χατζηδάκη, και του διευθύνοντα σύμβουλου της ΔΕΔΑ, Μάριου Τσάκα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (11/09) η ενεργοποίηση του υφιστάμενου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη του Κιλκίς.

Η υφιστάμενη υποδομή στην πόλη έως σήμερα παραμένει ανενεργή, με εξαίρεση το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, το οποίο ήδη χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του. Το δίκτυο θα τροφοδοτείται από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, το Κιλκίς συγκαταλέγεται στις 6 πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα αναπτυχθούν από τη ΔΕΔΑ δίκτυα για να καλυφθεί το σύνολο του αστικού ιστού.

Έτσι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας για την περίοδο 2020-2024, σε ορίζοντα 5ετίας τα δίκτυα χαμηλής πίεσης θα αυξηθούν στα 36,01 χλμ. και τα δίκτυα μέσης πίεσης σε 6,97 χλμ., ενώ θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο κατ’ ελάχιστον 848 οικιακοί καταναλωτές, 376 εμπορικοί και 2 βιομηχανικοί.

Έτσι, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 57.000 MWh.

Στα 3,8 εκατ. ευρώ τα έργα ανάπτυξης

Με βάση το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, πάντως, ήδη από φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν 20 οικιακές συνδέσεις φυσικού αερίου, 10 εμπορικές και 2 βιομηχανικές. Έτσι, θα αναπτυχθεί εντός του έτους κατανάλωση καυσίμου περί τις 9.000 MWh.

Η αύξηση θα είναι αλματώδης ήδη από την επόμενη χρονιά, όταν εκτιμάται ότι οι οικιακές συνδέσεις φυσικού αερίου θα ανέλθουν σε 399 και οι εμπορικές σε 249.

Σε ορίζοντα 5ετίας, το κόστος κατασκευής του δικτύου μέσης πίεσης θα ανέλθει σε 151.200 ευρώ, και του δικτύου χαμηλής σε 2,24 εκατ. Το κόστος των συνδέσεων υπολογίζεται από τη ΔΕΔΑ σε 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

Το φυσικό αέριο έρχεται στο Κιλκίς – Ενεργοποιείται το υφιστάμενο δίκτυο και ξεκινούν οι συνδέσεις καταναλωτών 

Στην ενεργοποίηση του υφιστάμενου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στο Κιλκίς προχωρά η ΔΕΔΑ, παρέχοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πόλης τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή την οικονομικότερη και φιλικότερη, προς το περιβάλλον, μορφή ενέργειας.

Η εκδήλωση για την ενεργοποίηση του δικτύου θα πραγματοποιηθεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς (Καπέτα 41), αύριο Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 12:00, παρουσία του  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και εκπροσώπων της πολιτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες των επίσημων Αρχών.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στο Κιλκίς κατασκευάστηκε το 2008, αλλά μέχρι σήμερα παρέμενε ανενεργό και ανεκμετάλλευτο. Η ΔΕΔΑ προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίησή του και άμεσα ξεκινά η υλοποίηση των συνδέσεων των ενδιαφερόμενων καταναλωτών (κατοικίες, δημόσια και δημοτικά κτήρια, καταστήματα, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.).

Το υφιστάμενο δίκτυο, μήκους 11 χιλιομέτρων, διέρχεται από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης (21ης Ιουνίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, 15 Μαρτύρων, Γ. Καπέτα, περιφερειακός) και με τις συνδέσεις που θα γίνουν μπορεί να καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της πόλης ήδη από αυτόν τον χειμώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές των οποίων τα κτήρια βρίσκονται σε δρόμο από τον οποίο διέρχεται το υφιστάμενο δίκτυο διανομής, μπορούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαδικασία σύνδεσης. Για τη διευκόλυνσή τους, επισυνάπτονται χάρτης του Κιλκίς επί του οποίου αποτυπώνεται το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς και πίνακας με τις οδούς από τις οποίες αυτό διέρχεται.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τη γρήγορη και φιλική προς τον καταναλωτή διαδικασία σύνδεσης μέσω της νέας αναβαθμισμένης ιστοσελίδας της ΔΕΔΑ (www.deda.gr). Σημειώνεται ότι σε όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, τα τέλη σύνδεσης θα είναι δωρεάν.

Οι συνδέσεις επί του υφιστάμενου δικτύου στο Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν μέσω ενός αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος της ΔΕΔΑ, που θα υλοποιηθεί πριν από την έναρξη των μεγάλων έργων τα οποία είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, έως το τέλος του 2023 προβλέπεται για το Κιλκίς η κατασκευή 36 χιλιομέτρων δικτύου και περί τις 1.300 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών, με δυνατότητα πολλαπλάσιου αριθμού συνδέσεων εφόσον υπάρχει ζήτηση από την τοπική κοινωνία.