Δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν συνολικά 55 χημικές ενώσεις με οσμή

Συνολικά 55 χημικές ενώσεις με οσμή ταυτοποιήθηκαν από τα 171 δείγματα που ελήφθησαν μέχρι στιγμής από τρεις σταθμούς μετρήσεων στο Κορδελιό σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμηνιαίου ελέγχου που πραγματοποιεί η περιφέρεια σε συνεργασία με το ΑΠΘ για τα αίτια της δυσοσμίας στον Εύοσμο και το Κορδελιό.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η καθηγήτρια χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Kωνσταντίνη Σαμαρά, οι ενώσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καρκινογόνων, δεν είναι τοξικές, αλλά ορισμένες από αυτές ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ναυτίες κ.α, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η ίδια, απέφυγε να τις χαρακτηρίσει μη επικίνδυνες.

Τα ΕΛΠΕ βρέθηκαν μέχρι στιγμής να αποτελούν την κύρια πηγή προέλευσής της δυσοσμίας καθώς εκεί σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου εντοπίστηκε και η μεγαλύτερη συγκέντρωση των 55 χημικών ενώσεων, με κάποιες από αυτές, όπως οι μερκαπτάνες να βρέθηκαν σε δεκαπλάσιες τιμές, από ότι σε άλλες περιοχές όπου έγιναν μετρήσεις.
«Στόχος μας είναι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα και όχι να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Έχουμε αποστείλει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο υπουργείο περιβάλλοντος, ζητώντας μεταξύ άλλων να πάρει άμεσα μέτρα και να επανεξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ΕΛΠΕ, ανέφερε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Tζιτζικώστας.  Όπως είπε, τα αποτελέσματα έχουν σταλεί και στην εισαγγελία αλλά και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, όπως το Υπουργείο Υγείας, ενώ ολοκληρωμένα συμπεράσματα θα εξαχθούν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας μελέτης μέχρι το τέλος της άνοιξης.
Πηγή : www.grtimes.gr