Δυναμικό αίτημα ανανέωσης συμβάσεων για τις καθαρίστριες του ΟΑΕΔ

Μια πολύ δυνατή πρωτοβουλία ανέλαβαν 29 Εργατικά Κέντρα προκειμένου να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα 500 περίπου συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΑΕΔ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Ιούλιο. Απέστειλαν σχετική επιστολή στο Διοικητή του ΟΑΕΔ και την κοινοποιούν στον Υπουργό Εργασίας, υποβάλλοντας και επίσημα το αίτημά τους για ανανέωση των συμβάσεων.

Πέρα από το αξιέπαινο της ενέργειας, πέρα από τον συμβολισμό, η παρέμβαση αυτή έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα αφού τα Εργατικά Κέντρα, μαζί με τη ΓΣΕΕ, είναι φορείς εκπροσώπησης των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα στον ΟΑΕΔ, συμμετέχοντας κατά τόπους και στις διοικητικές επιτροπές του Οργανισμού. Συνεπώς η άποψή τους έχει βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μέσα από τις εισφορές τους καλύπτουν την στρατηγική και οικονομική λειτουργία του ΟΑΕΔ και χάρη σε αυτούς εκπονούνται τα προγράμματα και οι στρατηγικές απασχόλησης.

Οι εργαζόμενες από σήμερα οργανώνονται και διαδικτυακά μέσα από την ομάδα ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΟΑΕΔ (πατήστε εδώ) στο facebook και αναλαμβάνουν δράση, προκειμένου να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημά τους.

Τα Εργατικά Κέντρα από την πλευρά τους δηλώνουν ανοιχτά για τους συμβασιούχους και τους προσκαλούν να προσέλθουν στα κατά τόπους  γραφεία τους για να συζητήσουν για τις περαιτέρω ενέργειες συντονισμού.

Διαβάστε την επιστολή των 29 Εργατικών Κέντρων:

“15/02/2021

 Προς : Διοικητή ΟΑΕΔ, κ. ΠρωτοψάλτηΣπύρο

Κοινοποίηση: Υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη

 Θέμα: «Σχετικά με ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ1Α/2019 (Αναριθμηθείσα από ΣΟΧ3/2018)»

 Αξιότιμε κύριε Διοικητή,

Με την υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 1Α/2019 (Αναριθμηθείσα από ΣΟΧ3/2018) πρόσληψης εποχικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών περιστάσεων και των αναγκών καθαριότητας των κτιρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. (άρθρα: 21 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει, 63 του Ν. 4430/2016, 25 (παρ. 9) του Ν. 4440/2016 και 64 του Ν.4590/2019), προβήκατε  στην πρόσληψη, με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, συνολικά πεντακοσίων (500) ατόμων τετράωρης απασχόλησης 24/μηνης διάρκειας, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών περιστάσεων καθαριότητας των κτιρίων του Ο.Α.Ε.Δ. εντός του Νομού Αττικής και των Νομών Αιτωλ/νίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.

Οι συμβάσεις των ως άνω εργαζομένων λήγουν στις 2.7.2021, ημερομηνία που δεν προβλέπεται να εκλείψουν οι έκτακτες και επείγουσες περιστάσεις που η χώρα αντιμετωπίζει στο σύνολό της, λόγω της πανδημίας COVID-19, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σύνολο του ως άνω προσωπικού καθαριότητας εντός των κτιριακών δομών του Οργανισμού.

Κύριε Διοικητά,

 Επειδή οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Ο.Α.Ε.Δ. έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην  διατήρηση των χώρων εργασίας καθαρών σε συνθήκες πανδημίας,

 Επειδή τυχόν επιστροφή σε καταστάσεις εργολαβίας, συνιστά οπισθοδρόμηση,

Επειδή το ενδεχόμενο ανάληψης της καθαριότητας από εργολάβους έχει δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζόμενους του Ο.Α.Ε.Δ., φοβούμενοι ότι θα προστεθούν στις λίστες ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., αντιτίθενται, όπως αντιτίθεται και το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, που με επιστολές μας ζητάμε την παράταση των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

 Σας ζητάμε:

Μέσα στην πανδημία, σε μια περίοδο, δηλαδή, που η καθαριότητα και η απολύμανση των χώρων εργασίας είναι απολύτως αναγκαία, η Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ., θα πρέπει από τώρα να μεριμνήσει για την ανανέωση, πέραν της 2ας Ιουλίου 2021, των συμβάσεων των ως άνω εργαζομένων, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή εν μέσω πανδημίας, να κρατήσουν καθαρές τις υπηρεσίες του Οργανισμού, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, εκτελώντας παράλληλα και άλλα καθήκοντα.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

 1. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 2. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
 3. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
 4. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 5. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
 6. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 7. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
 8. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
 9. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 10. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
 11. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
 12. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ
 13. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
 14. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
 15. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΡΑΜΑΣ
 16. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
 17. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ
 18. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
 19. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
 20. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
 21. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
 22. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
 23. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
 24. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΑΤΟΥ
 25. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΙΔΑΣ
 26. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ
 27. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ
 28. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
 29. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ