ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΖΑΡΚΙΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

Συνάδελφοι-φισσες και φίλοι
Από τις πρώτες ημέρες ίδρυσης του σωματείου είμασταν οι πρώτοι που λέγαμε ότι θα εξαντλήσουμε των διάλογο μέχρι να βρεθεί λύση στα προβλήματά μας . Μετά και από ένα κύκλο συζητήσεων είτε με την διοίκηση η και με τους εργολάβους , αυτό που καταλάβαμε ήταν εμπαιγμός και υποσχέσεις που δεν καταλήγουν πουθενά , ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πήραμε την απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις . Η συμμετοχή στο κάλεσμα στις ψηφοφορίες για την απεργία ήταν απρόσμενα καλή , δείχνοντας το δρόμο σε αυτό που θα επακολουθούσε , το δρόμο του αγώνα και της μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση .

Από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα μας σύσσωμα τα σωματεία στην ενέργεια με αρωγό την Πανελλήνια ομοσπονδία ενέργειας , εκδίδοντας ανακοινώσεις στήριξης και συμπαράστασης για τον δύσκολο μα δίκαιο αγώνα που ξεκινήσαμε . Τα αιτήματά μας τόσο δίκαια μα και τόσο εύκολα στην λύση τους .
Οι ημέρες των κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έδειξαν το δρόμο στην συλλογικότητα των εργαζομένων διεκδικώντας τα αυτονόητα . Να δοθεί τέλος στην εργολαβική αυθαιρεσία και να θεσπιστούν κανόνες , κανόνες με χαμηλότερα ημερομίσθια , τριετίες , επιδόματα βάρδιας , αυξήσεις , λέξεις άγνωστες για εμάς τα τελευταία χρόνια . Η δημοσιότητα που δόθηκε ανέδειξε τα προβλήματα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια σε όλη την Ελλάδα βγάζοντας από τον μικρόκοσμό τους τους εργολάβους που νόμιζαν ότι θα συνεχίσουν να αυθαιρετούν στις πλάτες των εργαζομένων . Πολλοί με ρωτάνε μα καλά όλοι οι εργολάβοι είναι ΄΄ κακοί΄΄ ; όχι όλοι απαντάω , αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι , και είναι στο χέρι των ΄΄καλών΄΄να απομονώσουν τους ΄΄κακούς΄΄
Οι αντιδράσεις της εργοδοσίας ήταν άμεσες αλλά και αναμενόμενες , ένα δελτίο τύπου , που λίγος πολλή μας λέει ότι αμειβόμαστε με παραπάνω χρήματα από την εθνική συλλογική σύμβαση με μισθούς μέσου όρου 1700 ευρώ , όσο και να ψάξαμε τέτοιους μισθούς δεν βρήκαμε τουλάχιστον στα μέλη του σωματείου μας , δεν μας λέει όμως που εργαζόμαστε σε τι ύψος και κάτω από ποιες συνθήκες για την υγεία μας , τον κίνδυνο και την ασφάλειά μας (μην ξεχνάμε ότι ανάμεσα στο τραγικό δυστύχημα ήταν και συνάδελφος εργολαβικός ) , το καλύτερο θα ήταν , και το ποιο τίμιο όλοι μα όλοι οι εργολάβοι να ανακοινώσουν το τι παίρνουν και το τι δίνουν . Στο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται το θέμα των ορισμένων χρόνων συμβάσεων με την παύση 45ημερών . Οι εργολάβοι από την πλευρά τους αρχίσαν σπασμωδικές κινήσεις για την διάσπαση των μελών του σωματείου μας , και φυσικά το rotation θέσεων σε μερίδα εργολάβων ,σε όλους αυτούς λέμε να ωριμάσουν και να κάτσουν να σκεφτούν τι επικίνδυνα παιχνίδια παίζουν εις βάρος των πολλών έναντι των λίγων , οι εργαζόμενοι θα τους απομονώσουν είναι θέμα χρόνου ανάμεσα στο δίκιο και το άδικο .
Το κατά πόσο πετύχαμε κάτι θα φανεί στην συνάντηση που θα έχουμε με την καινούργια διοίκηση των ΕΛΠΕ , τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και το έδαφος γόνιμο στην εξεύρεση μιας ουσιαστικής λύσης ελπίζοντας σε αποκατάσταση των εργασιακών όρων και βελτίωση συνθηκών . Το ίδιο θα γίνει και με συναντήσεις στο κάλεσμά μας με τους εργολάβους . Αυτό που σίγουρα πετύχαμε ήταν την συσπείρωση των εργαζομένων, σε μια εποχή κινηματικής άπνοιας , μα φάνηκε ότι υπάρχει ελπίδα υπάρχει φως .
Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς
ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Ε) για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη .
ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ και ας κουράσω νιώθω την υποχρέωση να τα αναφέρω ένα ένα .
-Τον σύνδεσμο εργαζομένων στην Ασπροφός – Σωματείο εργαζομένων στην Μότορ Οιλ – Σύλλογο Υπαλλήλων εταιρειών πετρελαιοειδών υγραερίων & άλλων πηγών ενέργειας – Σωματείο Καβάλα Οιλ – Σωματείο δανειζόμενών εργαζομένων στην επιχείρηση Diaxon – Σωματείο εργαζομένων στην Diaxon – Εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας (ειδικά για τους συναδέλφους από τα λιπάσματα γνωρίζουμε τη βιώνουν και τη αγώνα έδωσαν ) – Σωματείο Πσεφα – Σωματείο ΠΣΕΕΠ – Πανελλήνια ένωση προσωπικού ΕΚΟ – Εργατικό κέντρο Αθηνών .
ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ
Συνάδελφοι-φισσες
Συλλογικότητα και όχι ατομικότητα για να προστατεύσουμε τους ποιο ευάλωτους συναδέλφους μας , να προστατεύσουμε τις δουλειές μας και τις οικογένειές μας , να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας , βήμα βήμα , λιθαράκι λιθαράκι , για το παιδί μας που είναι το σωματείο μας που γεννήθηκε από όλους εμάς τους εργολαβικούς στα ΕΛΠΕ .
Να επιστρέψει το χαμόγελό μας , να μας φύγει η θλίψη .
Ζαρκινός Χρήστος
Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων σε εργολάβους στις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών-φυσικού αερίου & χημικής βιομηχανίας