Δεν είναι μόνο η Αυστρία. ΝΔ-Χρυσή Αυγή ψήφισαν υπέρ κατάργηση του 8ωρου σε συγκεκριμένο κλάδο στο Ευρωκοινοβουλιο

Λίγα 24ωρα πριν το Κοινοβούλιο της Αυστρίας υιοθετήσει με νόμο την 12ωρη «προαιρετική» εργασία, καταστρατηγώντας και με τη βούλα του κράτους μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, μία άλλη σημαντική ψηφοφορία που αφορά τα ωράρια εργασίας είχε διεξαχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν
την τροπολογία ώστε να μην ξεπερνούν ημερησίως οι ώρες εργασίας το 8ωρο
την τροπολογία για να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως
την τροπολογία για να μην ξεπερνούν τις 80 ώρες εργασίας για δυο διαδοχικές εβδομάδες
την τροπολογία για διάλειμμα 60 λεπτών ύστερα από 4,5 ώρες οδήγησης
Υπέρ της διατήρησης του 8ώρου και του 48ώρου ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωβουλευτές της ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών πλην της κας Καϊλή που στην τροπολογία για το όριο των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως απείχε, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ασχέτως εάν αυτές οι τροπολογίες αφορούν έναν πολύ συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο δεν παύουν να αποτιμώνται ως ένα «παραθυράκι» για την σταδιακή εφαρμογή ακόμη πιο «ευέλικτων» ωραρίων εργασίας. Ειδικότερα δε για τον κλάδο των επαγγελματιών οδηγών, σίγουρα προκαλεί ερωτήματα πως θα μπορούσε να συμβαδίσει μια τέτοια ρύθμιση με την ανάγκη να εξυπηρετηθεί η ασφάλεια τόσο των οδηγών -όταν θα εργάζονταν για τόσες πολλές ώρες -αλλά και των πολιτών, πεζών και οδηγών αφού η κόπωση στο τιμόνι αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης ατυχημάτων.

Σημειώνεται πάντως πως, σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 4 Ιουλίου, οι προτεινόμενες τροπολογίες τελικά δεν «πέρασαν» και παραπέμφθηκαν στην επιτροπή Μεταφορών για επανεξέταση.