Γκάφα ή… κάτι άλλο; – Το υπουργείο Επενδύσεων φρενάρει την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά!

 

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όμως όπως λέει και ο λαός μας όποιος βιάζεται… σκοντάφτει.

Ενώ όλες οι απαραίτητες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού νομοθετικές ρυθμίσεις ήταν έτοιμες, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς δεν έχει διευθετηθεί ακόμα το ζήτημα παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού.

Γιατί όμως πρόκειται για γκάφα; Μα γιατί ενώ στο υπό διαβούλευση αναπτυξιακό νομοσχέδιο οι διατάξεις για το ζήτημα του αιγιαλού περιλαμβάνονταν, τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χωρίς τις διατάξεις του άρθρου 81 για λόγο που ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί.

Μετά λοιπόν την μη ψήφιση των διατάξεων που ξεκλειδώνουν την πώληση των ναυπηγείων, η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε τους εργαζομένους των ναυπηγείων ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι πέρα για πέρα προφανές ότι χωρίς τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ακυρώνεται στην ουσία ο προγραμματισμένος διαγωνισμός για τους πρώτους μήνες του 2020, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον η πώληση ναυπηγείων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο χώρο.

Η παραχώρηση έπαυσε να ισχύει λόγω των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν μετά το 2014 και την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στα ΕΝΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός διαχειριστής έχει αναλάβει να διασφαλίσει την ομαλή ολοκλήρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Π.Ν καθώς και την εφαρμογή της απόφασης της ευρωπαϊκής επιτροπής για διαχωρισμό του στρατιωτικού και εμπορικού τμήματος των ναυπηγείων και εκποίησης του δευτέρου.

πηγή : www.piperata.gr