Βλέψεις και για το βιομεθάνιο έχουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ – Ποια σχέδια είναι ήδη στα σκαριά

Το υδρογόνο δεν είναι το μόνο ανανεώσιμο αέριο η αγορά του οποίου προοπτικά συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας, καθώς αντίστοιχες βλέψεις υπάρχουν και για το βιομεθάνιο.

Μπορεί το συγκεκριμένο κεφάλαιο να μην έχει ανοίξει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στον ίδιο βαθμό με αυτό του υδρογόνου, για το οποίο έγραψε αναλυτικά χθες το energypress, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ήδη σχεδιασμοί που προχωράνε σε εταιρικό επίπεδο.

Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι στο θέμα αναφέρθηκαν δημόσια πρόσφατα από την Αθήνα οι CEO των Snam και Enagas, προδιαγράφοντας το ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ να ηγηθεί των εξελίξεων σε αυτή την προοπτική στην ελληνική αγορά.

Οι σχετικές αναφορές τους στις ομιλίες τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΔΕΣΦΑ είναι ενδεικτικές.

Ο κ. Marco Alevera, Διευθύνων Σύμβουλος της Snam υπογράμμισε τη δέσμευση της Snam και των συνεργατών της για την προώθηση του βιομεθανίου και το υδρογόνο.

Αξίζει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι η Snam εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια στο θέμα του βιομεθανίου και διεθνώς, έχοντας, για παράδειγμα, υπογράψει το 2018 μνημόνιο συνεργασίας με την κινεζική Beijing Gas, με τη συμφωνία να αφορά την προοπτική συνεργασίας των δυο εταιριών στην Κίνα, ιδίως σε ότι αφορά το βιομεθάνιο και την αποθήκευση φυσικού αερίου. Εξάλλου, η προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών με κινέζικους ενεργειακούς κολοσσούς ενδιαφέρει ζωηρά τη Snam, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει υπογράψει από το 2018 συμφωνία και με την –ισχυρά παρούσα, ως γνωστόν, και στη χώρα μας, μέσω ΑΔΜΗΕ – κινεζική State Grid για συνεργασία σε νέες τεχνολογίες.

Αντίστοιχη αναφορά στην εκδήλωση του ΔΕΣΦΑ έγινε και από την πλευρά της Enagas, με τον κ. Marcelino Oreja, CEO της ισπανικής εταιρείας, να τονίζει ότι η προώθηση του βιομεθανίου στις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία εντάσσεται στο κυκλικό οικονομικό σύστημα που ενδιαφέρεται να προωθήσει για την απολιγνιτοποίηση της αλυσίδας του φυσικού αερίου.

Πέραν, όμως, των μετόχων του ΔΕΣΦΑ, για την προοπτική του βιομεθανίου ενδιαφέρεται ισχυρά και η ΔΕΠΑ, όπως εξάλλου δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλός της Κ. Ξιφάρας, αποκαλύπτωντας ότι σχετική μελέτη έχει ήδη ανατεθεί σε σύμβουλο, ο οποίος θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη ΔΕΠΑ να δραστηριοποιηθεί στην τεχνολογία αυτή.

Πηγή : https://energypress.gr/