Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ – Ομολογία Χατζηδάκη

ια πρώτη φορά ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παραδέχθηκε σήμερα (2/11) ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη ΔΕΗ δεν είναι «αναίμακτες» για τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν …φουσκωμένους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τις μέχρι τώρα επικοινωνιακές προσπάθειες εφησυχασμού τους.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, o Κ. Χατζηδάκης ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη διάσωση(;) της ΔΕΗ έχουν κόστος για τους καταναλωτές, ενώ προσδιόρισε την επιβάρυνση ανά νοικοκυριό σε 2,5 ευρώ το μήνα (ήτοι 30 ευρώ τον χρόνο).

Μέχρι τώρα οι κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι οι καταναλωτές δεν θα πλήρωναν παραπάνω, καθώς οι αυξήσεις στο τιμολόγιο ρεύματος θα αντισταθμίζονταν από την κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ από το 6% στο 13%, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και την περικοπή του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων). Οπότε, τελικά, οι πελάτες της ΔΕΗ δεν θα επιβαρύνονταν.

Το αφήγημα σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ρεαλιστικό και προβλήθηκε, είτε λόγω πρόχειρων, ατεκμηρίωτων υπολογισμών, είτε για λόγους κατευνασμού των καταναλωτών.

Όπως και νάχει η ουσία είναι ότι οι καταναλωτές βγαίνουν τριπλά χαμένοι από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη ΔΕΗ, αφού:

  • Φορτώνονται τουλάχιστον 30 ευρώ επιπλέον τον χρόνο από την αύξηση του τιμολογίου ρεύματος (σ.σ. αν δεχθούμε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Υπουργού Ενέργειας και δεν διαπιστωθεί ότι πάλι έπεσαν έξω εις βάρος βεβαίως των καταναλωτών). Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει το συνολικό κόστος της ανατίμησης του ρεύματος σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως!
  • Έχασαν το όφελος από την μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και ο καθένας μπορεί να υπολογίσει, βάσει της κατανάλωσης του νοικοκυριού ή της επιχείρησή τους, τι σημαίνει η απώλεια ετήσια βάση.
  • Οι συνεπείς καταναλωτές είδαν να ψαλιδίζεται η έκπτωση που τους προσφερόταν από το 10% στο 5%.

Από τις εξελίξεις στη ΔΕΗ επωφελούνται αναμφισβήτητα οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τις αυξήσεις διεκδικούν μεγάλο τμήμα πελατών της.

Πηγή : www.sofokleousin.gr